• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Podvodni planinski masiv kod Uskršnjeg ostrva je dom stvorenjima nepoznatim nauci

D. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Istraživači podvodnog planinskog lanca Salas i Gomes kod Uskršnjeg ostrva u Pacifičkom okeanu dokumentovali su 160 vrsta, uključujući 50 novih, za koje se nije znalo da nastanjuju tu oblast.

  • 0

Oko 800-1200 metara ispod površine jugoistočnog Pacifika, ekspedicija Okeanskog instituta Šmit otkrila je stvorenje koje zavisi od fotosinteze u najvećim dubinama – Leptoseris, ili naborani koral, koji je već poznat nauci.

Drugi impresivni prizori uključivali su stvorenje nalik meduzi poznato kao „leteći špageti monstrum“ (Bathyphysa conifera) i luminescentnu dubokomorsku zmajicu iz porodice Stomiidae. Oba ova stvorenja, zajedno sa više od 100 drugih vrsta, naučnici su ranije opisali, ali dosad nisu primećeni u ovom regionu. Još 50 primeraka, koji će tek biti analizirani, smatraju se novopronađenim vrstama, piše Live Science.

Ova ekspedicija je usledila nakon još jednog istraživačkog poduhvata Okeanskog instituta Šmit u januaru, kad su otkriveni više od 100 mogućih novih vrsta i ogromna podvodna planina kod obale Čilea. Otkrića tih životnih sredina i zajednica pokazuju koliko malo znamo o toj udaljenoj oblasti, kažu naučnici.

Dok se januarska ekspedicija uglavnom fokusirala na masive Naska i Huan Fernandes, novo putovanje je dokumentovalo morski život na masivu Salas i Gomes, koji se prostire 1.600 kilometara od Naskanskog masiva do Uskršnjeg ostrva.

Istraživači su ispitali 10 podvodnih planina, koje se izdižu barem 1.000 metara iznad morskog dna. Šest od njih nisu dosad bile naučno registrovane, a svaka je imala sopstveni specifični ekosistem. Stoga je važno zaštititi čitav planinski lanac, ne samo nekoliko podvodnih planina, kažu naučnici.

(Telegraf Nauka/Live Science)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>