• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

„Neverovatna“ ekspedicija otkrila više od 100 novih vrsta i ogromnu planinu u dubokom moru

D. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Istraživači su nedavno otkrili „izuzetan broj“ potencijalnih novih morskih vrsta, kao i nekoliko velikih novih morskih planina, dok su proučavali duboko more kod obale Čilea.

  • 1

Ekspedicija je otkrila riznicu naučnih čudesa, uključujući više od 100 nepoznatih morskih vrsta i nekoliko podvodnih planina – najveća od kojih je velika oko četiri puta kao najviša zgrada na svetu, piše Live Science.

Neverovatni snimci podvodnog pejzaža takođe prikazuju kolekciju čudnih stvorenja u dubokom moru, uključujući složene sunđere, spiralne korale, jastoga sa malim okruglim crnim očima, vrlo čudnu gomilu izduženih morskih ježeva i jarko crvenu „morsku krastaču“ sa rukama umesto peraja.

Istraživači Okeanskog instituta Šmit su od 8. januara do 11. februara proučavali morsko dno kod obale Čilea. Ekspedicija pod imenom „Morske planine jugoistočnog Pacifika“ fokusirala se na podvodne planine u tri glavne oblasti: lanci Naska i Salas-i-Gomes sa više od 200 morskih planina koje se udruženo protežu 2.900 kilometara od Čilea do Uskršnjeg ostrva (Rapa Nui), kao i morske parkove „Huan Fernandes“ i „Naska–Desventuradas“.

Istraživači su ukupno mapirali oko 52.800 kvadratnih kilometara okeana. Te nove, veoma detaljne mape otkrile su četiri dotad nepoznate usamljene planine. Najveća od njih, nazvana Solito – u značenju „usamljen“ na španskom – izdiže se 3.530 metara iznad morskog dna, što je čini više od četiri puta visokom kao najviša zgrada na svetu, Burdž Halifa, koja je visoka 828 metara.

Istraživački tim je takođe koristio podvodnog robota radi ispitivanja obronaka 10 podvodnih planina. Tako je pronađeno više od 100 vrsta za koje se smatra da su nove, uključujući korale, sunđere, morske ježeve, mekušce i rakove.

„Uvek očekujete da ćete pronaći nove vrste u tim udaljenim i slabo istraženim oblastima, ali broj koji smo pronašli, naročito u nekim grupama kao što su sunđeri, totalno je zapanjujući“, kažu naučnici.

Uzeti su uzorci tih stvorenja, a potpuna identifikacija može trajati godinama, naročito s obzirom na neverovatan broj uzoraka.

Istraživači ističu da većina tih vrsta živi u ranjivim sredinama, koje su veoma ugrožene zbog ribolova i rudarstva u dubokom moru. Nove vrste u parkovima „Huan Fernandes“ i „Naska-Desventuradas“ su zakonom zaštićene od tih pretnji. Međutim, morske planine duž lanaca Naska i Salas-i-Gomes trenutno su nezaštićene.

Nekoliko ekspedicija Okeanskog instituta Šmit je tokom proteklih godina mapiralo morske planine u jugoistočnom Pacifiku. Važno je pronaći i izučiti ta „biološka žarišta“ jer mogu unaprediti naše znanje o životu na Zemlji.

(Telegraf Nauka/Live Science)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    24. februar 2024. | 22:03

    Свакодневно буде откривено више десетина живих врста.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>