• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kolonije pingvina na udaru: Smrtonosni soj ptičjeg gripa stigao do kopna Antarktika

A. I.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Virus H5N1 desetkovao je populaciju ptica širom sveta

  • 0
Pingvini Foto: Fritz Polking / VWPics / Alamy / Alamy / Profimedia

Smrtonosna vrsta ptičjeg gripa prvi put je potvrđena na kopnu Antarktika, naveli su naučnici, što predstavlja potencijalni rizik za ogromne kolonije pingvina u južnom regionu.

- Ovo otkriće po prvi put pokazuje da je visoko patogeni virus ptičjeg gripa stigao na Antarktik uprkos udaljenosti i prirodnih prepreka koje ga razdvajaju od drugih kontinenata - saopštio je juče španski Visoki savet za naučno istraživanje (CSIC), preneo je Rojters.

Prisustvo virusa potvrđeno je u subotu u uzorcima uginulih morskih ptica pomornica koje su pronašli argentinski naučnici u blizini antarktičke baze Primavera, dodao je CSIC.

Potvrđeni slučajevi na Antarktičkom poluostrvu, koji su usledili nakon slučajeva na obližnjim ostrvima, uključujući papuanske pingvine, naglašava rizik za kolonije u regionu od H5N1 ptičjeg gripa koji je desetkovao populaciju ptica širom sveta poslednjih meseci.

- Analiza je ubedljivo pokazala da su ptice bile zaražene podtipom ptičjeg gripa H5 i da je najmanje jedna od uginulih ptica imala visoko patogeni virus ptičjeg gripa - navodi CSIC u saopštenju.

Stotine hiljada pingvina okuplja se u zbijenim kolonijama na antarktičkom kontinentu i obližnjim ostrvima, što bi moglo dovesti do lakog širenja smrtonosnog virusa.

(Telegraf Nauka/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>