• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Polarnim medvedima preti glad zbog klimatskih promena

T. I.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Polarni medved je postao simbol sve veće pretnje koju donose klimatske promene na Arktiku, ali stvarni uticaj globalnog zagrevanja na ovu vrstu je komplikovan problem

  • 0
Polarni medvedi Foto: Boomer Jerritt/Solent News & Photo Agency / Solent News / Profimedia

Naučnici su upozorili da se neke jedinke polarnog medveda suočavaju sa glađu zbog klimatskih promena i topljenja arktičkog morskog leda jer nisu u stanju da prilagode svoj režim ishrane životu na kopnu, preneli su danas britanski mediji.

Polarni, beli medvedi najčešće se hrane prstenastim fokama koje love na ledenim pločama Severnog ledenog mora, ali kako led nestaje zbog klimatskih promena i globalnog zagrevanja veliki broj belih medveda provodi sve više vremena na obalama, hraneći se ptičijim jajima, bobicama i travom, prenosi Bi-Bi-Si.

Međutim, život belih medveda na kopnu čini da oni brzo gube telesnu masu što povećava rizik od uginuća.

Polarni medved je postao simbol sve veće pretnje koju donose klimatske promene na Arktiku, ali stvarni uticaj globalnog zagrevanja na ovu vrstu je komplikovan problem.

Iako je tokom 1980-tih godina broj belih medveda opao, uglavnom zbog neodrživog lova, uvođenjem oštrije pravne regulative i zaštite ove vrste, broj jedinki je porastao, a globalno zagrevanje smatra se i dalje najvećom pretnjom za opstanak ove vrste kojoj su zaleđena prostranstva Severnog ledenog mora ključna za opstanak.

Medvedi koriste zaleđene površine Severnog ledenog mora uglavnom u kasno proleće i rano leto kao lovište za prstenaste foke koje imaju visoku koncentraciju masti, ali zbog klimatskih promena sve je manje površina pod ledom.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Zato je "glavni baja" u svojoj vrsti: Polarni medved ulovio irvasa u vodi i izneo ga na obalu zubima

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>