• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koliko bakterija imaju peškir i četkica za zube, a kako se širi buđ: Otvorena izložba „(Ne)vidljivi svet“

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mikrobiološku izložbu u Naučnom klubu Centra za promociju nauke osmislili su učenici biološke sekcije Prve kragujevačke gimnazije

  • 0

Koliko bakterija imaju naši peškiri, a koliko četkice za zube, kako izgleda proces fermentacije, kako truljenja voća, a kako se širi buđ po hlebu… Ovo je samo deo onoga što može da se vidi na danas otvorenoj izložbi „(Ne)vidljivi svet“ u Naučnom klubu Centra za promociju nauke (CPN).

Izložba će trajati do 29. februara i moći će da se poseti od 13 do 17 sati, a osmislili su je đaci Prve kragujevačke gimnazije.

(Ne)vidljivi svet Đaci Prve kragujevačke gimnazije osmislili su i organizovali izložbu... Foto: Andrija Ivanović

- Ovo je mikrobiološka izložba nazvana „(Ne)vidljivi svet“ i, zapravo, biološka sekcija Prve kragujevačke gimnazije odlučila je da za 190 godina postojanja njihove škole napravi izložbu koja se tiče mikroorganizama. Odlučili su da to predstave na jedan nesvakidašnji način, pomoću raznih nekih eksponata i da u sve uključe i publiku. Nakon uspešnog predstavljanja u njihovoj školi odlučili su da tu izložbu donesu kod nas u Naučnik klub Centra za promociju nauke – rekao je za Telegraf Nauku Aleksa Vasić, savetnik Centra za promociju nauke.

Posetiocima bi preporučio, dodaje, da pogledaju i pitaju prisutne na koji način se to bakterije danas uzgajaju u laboratorijama, kako lekari na osnovu tih uzgojenih bakterija mogu da utvrde odgovarajuće antibiotike.

- Mogu da vide različite eksponate koji kažu da neke procese koje svakodnevno srećemo treba da znamo da su oni rezultat mikroorganizama. Treba da znamo da nam je potrebno uvećanje od preko hiljadu puta da vidimo neku bakteriju na mikroskopu – objasnio je Vasić.

Vasilije Timotijević, učenik biološke sekcije Prve kragujevačke gimnazije, kaže da im je ovo druga izložba „Nevidljivi svet“.

(Ne)vidljivi svet Foto: Andrija Ivanović

- Cilj nam je bio da prikažemo javnosti taj nevidljivi svet bakterija i gljiva. Prvu smo održali u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji povodom jubileja – 190 godina škole. Sada smo, uz pomoć Centra za promociju nauke, uspeli da je realizujemo i u Naučnom klubu. Izložbu smo smislili mi iz biološke sekcije uz pomoć profesora Dejana Dobričića – rekao je on za Telegraf Nauku.

Kako kaže, Mejkers lab ili učionica budućnosti, koja je u decembru otvorena u ovoj školi, može da pomogne u ovakvom radu.

(Ne)vidljivi svet Foto: Andrija Ivanović

- Imamo prostor, laboratorije… Tu smo mogli da pripremamo uzorke i eksponate, što smo i radili. Najzanimljivije je to što smo mnogo toga mogli i da naučimo tokom priprema. Na primer, učili smo o vodenim medvedima ili tardigradima, koji mogu da prežive nezamislive uslove – rekao je Timotijević.

(Telegraf Nauka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>