• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Erupcije sve češće u „zemlji vatre i leda“: Da li je počela nova vulkanska era?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naučnici misle da je treća erupcija od decembra početak perioda vulkanske aktivnosti koji bi mogao da traje decenijama ili čak vekovima

  • 1
Lava Lava guta put na Islandu... Foto: Tanjug / AP Photo /Marco Di Marco

Island je prošle nedelje ponovo uzdrmala vulkanska erupcija – fontane lave obasjale su mračno nebo. Evakuisani grad Grindavik nije se našao na udaru ovog puta, ali su užarene stene napravile haos na delu ostrva. Ovo je već treća erupcija na poluostrvu Rejkjanes od decembra 2023, a šesta od 2021. Naučnici misle da je to tek početak perioda vulkanske aktivnosti koji bi mogao da traje decenijama ili čak vekovima, piše BBC.

Vulkanske erupcije na Islandu nisu retke, reč je verovatno o vulkanski najaktivnijem mestu na svetu. Razlog za to što se ostrvska zemlja nalazi iznad geološkog žarišta, a nalazi se i na granici između evroazijske i severnoameričke tektonske ploče, koje se polako razdvajaju i stvaraju prostor za protok magme.

Ostrvo koje se naziva „zemljom vatre i leda“ ima više od 100 vulkana, a njih oko 30 je trenutno aktivno.

Uprkos tome, poluostrvo Rejkjanes nije videlo lavu stotinama godina, od 1240. godine.

- Tokom geološkog perioda tektonske ploče se razdvajaju brzinom kojom rastu nokti na rukama, nekoliko centimetara godišnje. Ali čini se da se ne razdvajaju ravnomerno, već prolaze kroz pulseve povećane aktivnosti. Verovatno je to razlog što trenutno vidimo ovo na poluostrvu – rekla je za BBC Tamsin Mader, profesorka Univerziteta Oksford.

Stene iz regiona otkrivaju više o prošlosti i pokazuju da je bilo perioda mira od oko 1.000 godina, pa onda erupcija koje traju nekoliko vekova.

- Postoje dokazi o bar tri ovakve epizode u poslednjih 4.000 godina. Ovo se odvija onako kako je predviđeno. Očekujemo seriju malih, relativno kratkih erupcija tokom narednih godina i decenija dodala je prof. Mader.

Ključna briga za Islanđane, a posebno za stanovnike Grindavika i geotermalne elektrane, koji su u opasnoj zoni, je da li postoji mogućnost da se predvidi kad će se erupcije dogoditi.

- Sada kada se erupcije ponavljaju, naučnici imaju bolju ideju o tome šta se dešava. Prati se kako se zemlja naduvava dok magma izlazi iz dubina planete. Zbog toga je moguće sa mnogo više sigurnosti reći kada se očekuje da se magma probije na površinu – rekla je dr Evgenija Iljinskaja, vulkanološkinja sa Univerziteta u Lidsu.

Ipak, otkrivanje tačnog vremena erupcije nije lako. Ovo nisu vulkani nalik kupi poput Etne u Italiji, gde magma izlazi na manje-više istom mestu, na poluostrvu Rejkjanes magma je na mnogo većoj površini i može izbiti na prostoru dugom nekoliko kilometara.

(Telegraf Nauka / BBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>