• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naučnici imenuju misteriozne biljke i gljivice

D. M.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od podzemne „šume“ do spektakularnih orhideja, naučnici iz Kraljevske botaničke bašte Kju otkrili su 74 nove biljke i 15 gljivica prošle godine.

  • 0

Mnoge od tih misterioznih vrsti pronađene su na neverovatnim mestima, kao što su vrh vulkana ili antarktičke hridi. Novim pronalascima je potrebna hitna zaštita. Oko tri četvrtine tih biljaka su u opasnosti od ekstinkcije, piše BBC.

Deset vrsta na vrhu liste za 2023. predstavljaju podsetnik na lepotu i čudesnost prirodnog sveta – i oštro upozorenje na opasnosti od klimatskih promena i gubitka biodiverziteta.

Dodeljivanje naučnog naziva nekoj vrsti je bio prvi korak u njenoj zaštiti i istraživanju potencijalnih koristi za čoveka.

„Čisti osećaj čuda kad shvatite da ste pronašli neku vrstu koja je potpuno nepoznata ostalim naučnicima na svetu i zapravo svim drugim ljudima na planeti, u mnogim slučajevima, jeste ono što daje vrednost životu“, kaže dr Martin Čik.

Top 10 lista otkrića u 2023. uključuje:

Tri nove vrste antarktičkih gljivica

Na Antarktiku praktično nema cvetajućih biljaka – ali lišajevi mogu da se razviju na malim oblastima golih hridi. Samo 5-10% svih postojećih gljivičnih vrsta je poznato – ne samo u udaljenim, neistraženim oblastima, već svuda na planeti.

U ovoj izuzetnoj raznovrsnosti „sigurno ćemo otkriti nove izvore hrane, lekova i drugih korisnih aktivnih supstanci koje nam mogu pomoći da pronađemo prirodna rešenja za neke od najvećih izazova“, kažu stručnjaci.

Orhideja na vrhu vulkana

Ta biljka, sa spektakularnim jarko crvenim cvetovima, pronađena je na vrhu Mont Noka – ugašenog vulkana na indonežanskom ostrvu Vaigeo.

Palma koja raste ispod zemlje

Ova palma, nazvana pinanga subterranea, pronađena je na ostrvu Borneo u jugoistočnoj Aziji. Jarko crveni plodovi i cvetovi su uveliko ispod zemlje.

Moguća biljka mesožderka iz Mozambika

Neobična biljka crepidorhopalon droseroides, iz porodice usnatica, privlači i hvata insekte pomoću lepljivih dlačica – i može da ih svari kao hranu – ali nije u srodstvu sa drugim biljkama mesožderkama.

Kladim se da će biti naučno potvrđena kao mesožderka u roku od nekoliko godina, kaže dr Čik, i to će biti novi momenat u evoluciji biljaka mesožderki.

Dva drveta koje žive gotovo potpuno ispod zemlje

Ovo drveće je pronađeno kako raste ispod peska u visijama Angole u centralnoj Africi. Samo mali delovi, kao što su cvetovi, vidljivi su na površini. Jedno drvo, poznato kao baphia arenicola, pripada porodici mahunarki i ima bele cvetove. Drugo, cochlospermum adjanyae, ima jarko žute cvetove.

Nova orhideja na ostrvu Madagaskar

Ova biljka preživljava zahvaljujući neobično lepoj ptici sa plavim kljunom, poznatoj kao šlem-vanga, koja privlači posetioce. Lokalni stanovnici su održavali delove šume gde ta ptica živi, čuvajući tako stanište orhideja, koje imaju blede prozirne cvetove.

Među ostalim otkrićima su: gljivice koje rastu na deponiji prehrambenog otpada u Južnoj Koreji, ljubičasti cvet iz Tajlanda i indigonosna biljka iz Južne Afrike.

U proseku naučnici imenuju oko 2.500 novih vrsta biljaka i 2.500 novih vrsta gljivica svake godine. Procenjuje se da ima čak 100.000 biljaka koje još nisu zvanično identifikovane. Kod gljivica je taj broj mnogo veći.

(Telegraf Nauka/BBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>