• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nova vrsta iguane šokirala naučnike: Zbog narandžastog jezika shvatili o kakvom je stvorenju reč

Vreme čitanja: oko 1 min.

Naučnici su mislili da je reč o poznatoj vrsti Calotes versicolor, ali ih je detaljniji pogled iznenadio

  • 0

Nova vrsta iguane otkrivena je u bogatoj fauni Azije, a opisana je u žurnalu ZooKeys, piše EurekAlert! Ova nova vrsta nazvana Vangov zeleni gušter ili Calotes wangi je dugačak manje od 9 centimetara, a specifičan je po narandžastom jeziku.

- Od 2009. do 2002. sproveli smo seriju terenskih ispitivanja u južnoj Kini i prikupili određen broj pripadnika vrste Calotes versicolor, ali smo onda otkrili da ono što smo mislili da je Calotes versicolog u stvari dosad nepoznata vrsta – rekao je Jong Huang sa Univerziteta kineske medicine Guangsi.

- Calotes wangi živi u suptropskim i tropskim monsunskim šumama u južnoj kini i severnom Vijetnamu, uglavnom u planinskim oblastima, na planinama i visoravnima na obodu šuma, plodnim i žbunastim oblastima, pa čak i u zelenim delovima u gradovima. Aktivan je na ivici šuma, a kada je u opasnosti, beži u žbunje ili se penje na drveće. Otkriveno je da spavaju na granama tokom noći – rekao je Jong Huang.

Aktivan je od aprila do oktobra, a u tropskim oblastima od marta do novembra, a hrani se insektima i paucima.

Veruju da vrsta nije ugrožena, ali joj je stanište fragmentisano.

- Njihova tela se koriste za medicinu, ali se i jedu – navedeno je u studiji.

Ime Vangov zeleni gušter ili Calotes wangi ova vrsta dobila je po profesoru Juežao Vangu, bivšem direktoru Laboratorije za istraživanje vodozemaca i guštera.

(Telegraf Nauka/EurekAlert!)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>