• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rekordi se ruše, svet u opasnosti! Novembar je bio najtopliji u istoriji, a 2023. biće najtoplija godina

Vreme čitanja: oko 2 min.

Podaci Servisa za klimatske promene Kopernik poazuju da je prosečna temperatura vazduha prethodnog meseca bila 1,75 stepeni viša od proseka pre 1900. godine

  • 2
Topljenje Grenlanda, klimatske promene, globalno zagrevanje Foto: mediadrumimages/Koen Hoekemeijer / Media Drum World / Profimedia

Obaranje temperaturnih rekorda u ovoj godini je nastavljeno – novembar 2023. bio je najtopliji novembar na globalnom nivou otkako se mere temperature, saopštio je Servis za klimatske promene Kopernik (C3S) Evropske unije. Prosečna temperatura vazduha bila je 14,22 stepena, što je 0,85 stepeni više od proseka za novembar u periodu od 1991. do 2020. i za 0,32 stepena toplije od dosad najtoplijeg novembra 2020.

- U 2023. godini dosad smo imali šest meseci koji oborili rekord i dva godišnja doba koja su oborila rekorde. Izuzetne globalne novembarske temperature, uključujući i dva dana u kojima je temperatura bila za 2 stepena toplija nego u predindustrijskom dobu, znače da je 2023. najtoplija godina u istoriji – rekla je u saopštenju Samanta Burdžes, zamenica direktora Servisa za klimatske promene Kopernik (C3S).

Najtoplija jesen na severnoj hemisferi

Novembar 2023. bio je 1,75 stepeni topliji od procenjenog proseka za novembar između 1850. i 1900, što je referenca za predindustrijsko doba. Kada je reč o aktuelnoj godini, od januara do novembra, prosečna globalna temperatura je najveća otkako se meri. Veća je za 1,46 stepeni od predindustrijskog proseka i za 0,13 stepeni viša od istih 11 meseci 2016, koja je bila najtoplija kalendarska godina do sada.

Jesen 2023, septembar-novembar, na severnoj hemisferi bila je najtoplija otkako se mere temperature. Prosečna temperatura bila je 15,30 stepeni, što je za 0,88 stepeni više od proseka..

- Dokle kod skaču koncentracije gasova staklene bašte ne možemo da očekujemo drugi ishod od onog kome svedočimo ove godine. Temperature će nastaviti da skaču i to će dodatno da utiče na vrele talase i suše. Moramo doći do nulte emisije gasova kako bismo na efikasan način smanjili klimatske rizike – rekao je Karlo Buntempo, direktor Servisa za klimatske promene Kopernik.

Topljenje glečera

Meteorološka agencija Ujedinjenih nacija (SMO) saopštila je pre dva dana da su se glečeri smanjili više nego ikada od 2011. do 2020. i da je na Antarktiku izgubljeno više od 75 odsto leda u poređenju sa prethodnih deset godina, upozorivši da svet gubi trku da spase lednike koji se tope. Meteorološka agencija UN upozorava na te promene u svom najnovijem izveštaju o posledicama klimatskih promena na planeti tokom više dekada, preneo je AP.

- Svaka decenija od 1990. bila je toplija od prethodne i ne vidimo trenutne znake da se ovaj trend menja - rekao je generalni sekretar svetske meteorološke agencije Peteri Talas.

Naučnici već godinama upozoravaju da je svet u opasnosti zbog klimatskih promena za koje je kriv čovek, a globalni skok temperature za 1,5 stepeni iznad predindustrijskog proseka smatra se tačkom bez povratka.

(Telegraf Nauka/C3S)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    7. decembar 2023. | 11:38

    Mislim da je resenje da sve sto imamo damo Bilu Gejtsu i ostalim milijarderima. Oni vole ljude i stalo im je do njih, pa ce nas spasiti apokalipse.

  • Nikola

    7. decembar 2023. | 12:36

    Pa kako je to moguće,pa zar se ne voze ev vozila u mnogo većem procentu ,kako sad ? Izgleda da nisu vozila na fosilna goriva u pitanju ,je li lobisti ?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>