• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Penis im je toliko veliki da ne mogu da imaju se*s, samo trljaju genitalije: Šokantna tajna slepih miševa

Vreme čitanja: oko 3 min.

Način parenja i razmnožavanja velikih ponoćnjaka (Eptesicus serotinus) jedinstven je među sisarima, pokazalo najnovije istraživanje

  • 0
Veliki ponoćnjak Foto: Marcos Veiga / Alamy / Profimedia

Veliki ponoćnjak ili Eptesicus serotinus vrsta je slepog miša koja može da se vidi bilo gde u Evropi i Aziji. Iako su prilično česti, za naučnike su i dalje misterija. U stvari, tek sada su naučnici otkrili šokantnu tajnu ovih slepih miševa – da zbog prevelikog penisa ne mogu da imaju tradicionalni se*s, piše Science.org.

- Ljudi su se uvek pitali zašto slepi miševi imaju tako velike penise – rekao je Brok Fenton, biolog sa Univerziteta Zapadnog Ontarija, koji proučava ove životinje od sedamdesetih godina.

Kako dodaje, on i njegove kolege su se još tada pitali da li ovako veliki intimni organ predstavlja problem za penetraciju.

Mnogo iznenađenja

- Penis je preveliki, vagina je premala. Kako to funkcioniše? - pitao je on.

Ne funkcioniše, pokazala je nova studija o velikom ponoćnjaku objavljena u žurnalu Current Biology. Umesto da se pare s penetracijom, navode autori, ovi slepi miševi se pare kontaktom, trljanjem genitalija tokom kojeg se prebacuje sperma, što je ponašanje kakve do sada nije primećeno među sisarima, a ima ga među pticama.

Fenton, koji nije bio član tima istraživača, za Science.org je rekao da ovo otkriće predstavlja važan doprinos za „fascinantnu temu reprodukcije slepih miševa“.

Kada je reč o se*su, slepi miševi su uvek bili iznenađujući. Neki se pare dok vise sa grana, drugi na zidovima i u pukotinama pećina, neki su monogamni, a neki upražnjavaju homoseksualne odnose. Postoje dokazi o tome da ženke vrste Cynopterus sphinx koriste felacio da produže snošaj, dok mužjaci vrste Pteropus giganteus izvode kunilingus s istim ciljem.

Nikolas Fasel, evolucioni ekolog sa Univerziteta u Lozani i glavni autor studije, dugo je fasciniran, kako sam kaže, „vrlo neverovatnim reproduktivnim sistemom slepih miševa“. On veruje da to može da pomogne kako se različito se*sualno ponašanje razvijalo.


Tokom istraživanja Fasel često koristi žive slepe miševe pod anestezijom. Kada mužjak slepog miša primi sedative, dobije erekciju, a najimpresivniju ima upravo veliki ponoćnjak.

- Penis u erekciji ove vrste je prosto neverovatan. Ekstremno je dugačak – rekao je Fasel.

Penis je kao 22% dužine tela

Kako se ispostavilo, previše je dug. Dostiže dužinu od 1,6 centimetara, što ne zvuči mnogo ako se ne zna da je veliki ponoćnjak dug svega 7 centimetara, pa to znači da penis čini 22 odsto njegove dužine. Ovaj organ je nekoliko puta duži od vagine ženki ove vrste, a na vrhu ima deo koji se širi i sedam puta je širi od otvora vagine.

Kada su to primetili, Fasel i njegove kolege su pretpostavile da ovi slepi miševi nemaju se*s penetracijom, pa su rešili da to provere. Kada je dobio video-snimak parenja ovih slepih miševa na tavanu jedne crkve u Holandiji, koji je snimio amater i zaljubljenik u slepe miševe, saznao je kako to rade.

Mužjak priđe ženki otpozadi i približi penis kao da će da penetrira, a onda čvrsto pritisne glavić uz vulvu, nakon čega u tom položaju, uz blago pomeranje, ostaje skoro sat vremena. Jedan mužjak je to radio čak 13 sati i na kraju je svud po ženki ostavio svoju semenu tečnost. Kako naglašavaju naučnici, ženke su evoluirale tako da iako tokom parenja ne rade mnogo, imaju veliku sposobnost prikupljanja i selekcije sperme nakon toga.

Istraživači misle da su veliki ponoćnjaci evoluirali tako da im ovaj ogroman penis služi kao „dodatna ruka“.

(Telegraf Nauka/Science.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>