• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najezda novih insekata i paukova: Na sever stiglo 1.250 vrsta

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na farmi u engleskom gradu Batu promena klime dovela i do velikih promena u fauni

  • 0
Osoliki pauk Osoliki pauk... Foto: Gillian Pullinger / Alamy / Alamy / Profimedia

Na gradskoj farmi u engleskom gradu Bat otkriveno je 1.250 novih vrsta insekata i paukova, koje su naselile severno područje, što je posledica ekstremnih temperatura. Volonteri i istraživači su iskazali zabrinutost zbog pojave 30 vrsta u Batu tokom leta, dok su prethodno bile prisutne isključivo zimi, piše Gardijan.

Ekolog Majk Vilijams istakao je da su insekti jasan indikator njegovim kolegama kako klimatske promene utiču na faunu u regionu i dodao da su reakcije paukova na vremenske prilike klasičan primer promena zbog njihovog kratkog životnog veka i mobilnosti.

- Tokom devedesetih godina prošlog veka imali smo mogućnost da vidimo osolikog pauka na južnoj obali Engleske, u Dorsetu. Za njih je Bat bio previše severno jer je bilo hladno. Nikada nisam mogao da zamislim da ćemo ih videti u ovoj regiji, a njihovo prisustvo dokazuje promene u klimi - zaključio je Vilijams.

Dodao je da ga promene u fauni severa zemlje fasciniraju i rastužuju i da ga cvrčci koji sada mogu da se čuju iz prirode i sa farmi podseća da sluša zvuk klimatskih promena.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>