• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Toliko je tamno da izgleda kao crna rupa! Šokantan snimak bizarnog morskog stvorenja i nevidljivog predatora

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naučnici iz Kalifornije uspeli su da naprave jedinstven video udičarke iz roda Oneirodes kako pluta dubokim morima

  • 0

Naučnici su uspeli da snime ekstremno retku i neverovatno mračnu udičarku koja kao senka pluta dubokim morima kraj obala Kalifornije, piše LiveScience. Naučnici iz Istraživačkog instituta akvarijuma u zalivu Monterej (MBARI) primetili su neidentifikovanu vrstu koja pripada rodu Oneirodes ili udičarki sanjalica i predstavlja bizarnog nevidljivog predatora.

Ova riba snimljena je 29. septembra na dubini od 781 metra, oko 470 kilometara od obale Kalifornije i to pomoću plovila na daljinsko upravljanje.

- Udičarka iz dubokih voda sa „plaštom nevidljivosti“ ultra crne kože snimljena je pomoću plovila na daljinsko upravljanje (ROV) „Ventana“ u kanjonu Monterej. Članovi tima MBARI-ja ispitivali su vodu kada su se susreli sa ovom ribom. Oni su proučavali morski sneg, čestice organskih materijala koje tonu sa površine. Morski sneg je ključni izvor hrane u dubokom moru i važan je za razumevanje veze između klime na Zemlji i u okeanima – navodi se u saopštenju MBARI-ja.

Oni su skupljali phoaeodarea, grupu ameboidnih protista, koji plutaju vodom i jedu morski sneg, kada su naleteli na ribu veličine lopte za američki fudbal. Kako se navodi, za 36 godina istraživanja mora, MBARI je imao više od 7.300 ronjenja tokom kojih je snimljeno 28.400 sati videa, ali je ova vrsta ribe viđena svega devet puta. Poslednji put je udičarka sanjalica primećena 2016.

- Ovo su nevidljivi predatori iz zasede, oni čekaju mirno da im naiđe plen. Umesto da aktivno love granu, one puštaju da ona dođe do njih. To je jedan od razloga što se viđaju tako retko. Ovo je neverovatno uzbudljivo iskustvo – rekao je Brus Robinson, istraživač MBARI-ja koji je vodio tim.

Udičarke sanjalice imaju ultra crnu kožu, svetleći mamac i oštre zube, što im omogućuje preživljavanje u jednom od najizazovnijih okruženja, navodi MBARI. Neverovatna crna boja pomaže udičarkama da njihov plen, opšinjen svetlošću mamca, ne primeti ogromne čeljusti iza njega.

- U okruženju u kome čak i pojedinačni foton može da te oda i prepusti uvek gladnim predatorima, ekstremno crna koža omogućuje da se sva svetlost potpuno upija. Ništa se ne reflektuje od ovih riba – rekla je Karen Ozborn, zoolog i kustos u Nacionalnom muzeju prirodne istorije Smitsonijan.

Naučnici znaju da je snimljena udičarka ženka zbog veličine. Ona je duga oko 37 centimetara, dok mužjaci mogu da budu dugi svega 1,3 centimetra.

Jedna ovakva riba isplivala je nedavno na obale Kalifornije.

(Telegraf Nauka/LiveScience)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>