• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Šare ovog stvorenja liče na hijeroglife! Živi u peščanim dinama i neverovatno je brzo

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Hijeroglifni gušter trkač može da poraste do dužine od 17 centimetara, a rep mu je dvaput duži od tela

  • 0
Iran pustinja Foto: Ashton East / Alamy / Alamy / Profimedia

Dok je sunce peklo u peščanim dinama Irana, stvorenje sa neobičnim šarama na leđima odmaralo se u senci žbuna. Naučnici koji su se zatekli u blizini primetili su ovu životinju dugog repa i – otkrili novu vrstu, piše Majami Herald. Na toj misiji u pokrajini Južni Korasan istraživači su bili još 2010, ali su sada objavili istraživanje u žurnalu Zootaxa.

Kako se navodi su studiji, oni su otkrili 10 guštera sa jedinstvenim šarama. Pogledali su bliže i shvatili da su otkrili novu vrstu koju su nazvali Eremias graphica ili hijeroglifni gušter trkač.

Ova vrsta guštera, nazvana je Eremias graphica zato što šare na njihovim leđima nalikuju hijeroglifima, pa je iskorišćena grčka reč graphicos, koja znači crtanje ili pisanje, navodi se u studiji. U odnosu na njih, drugi gušteri trkači nemaju šare.

Hijeroglifni gušter trkač može da poraste do dužine od 17 centimetara, a rep mu je dvaput duži od tela.

Ova vrsta otkrivena je samo kraj puta blizu grada Tabas, oko 350 jugoistočno od Teherana.

Nova vrsta identifikovana je po boji, šarama, veličini, delovima tela. DNK analiza pokazala je da imaju između 6 i 21 odsto genetske razlike od drugih guštera trkača.

U rusko-iranskom istraživačkom timu bili su Valentina Orlova, Eskandar Rasegar-Pujani, Hosrov Radžabizadeh, Husein Nabizadeh, Nikolaj Pojarkov, Danijel Meljnikov i Roman Nazarov.

Oni su otkrili još jednu vrstu guštera trkača. Ova vrsta guštera može da trči impresivnim brzinama od skoro 28 kilometara na sat.

(Telegraf Nauka/Miami Herald)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>