• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Misteriozna hibridna vrsta otkrivena kraj „zombi semena“: Šok tokom tajnog, 144 godine dugog eksperimenta

Vreme čitanja: oko 2 min.

Botaničar Vilijam Bil 1879. zakopao je 20 staklenih boca sa vlažnim peskom i 50 semena 23 vrste biljaka. One se otkopavaju na 10 ili 20 godina da se vidi da li još mogu da klijaju

  • 0
Verbascum blattaria Foto: Sabena Jane Blackbird / Alamy / Profimedia

Istraživači koji rade na tajnom, 144 godine dugom eksperimentu sa „zombi semenom“ otkrili su neočekivani hibrid među zakopanim klicama, piše LiveScience.

Botaničar Vilijam Bil 1879. zakopao je 20 staklenih boca ispunjenih vlažnim peskom i 50 semena 23 različite vrste biljaka na nepoznatoj lokaciji unutar Državnog univerziteta Mičigen (MSU). Njegov cilj je bio da otkrije koliko dugo seme može da ostane sposobno za život tako što bi ih otkopavao godinama kasnije da vidi da li će seme da proklija ili da izraste u biljku. On se nadao da će tako otkriti koliko dugo uspavano ispod poljoprivrednih polja može da predstavlja pretnju za farmere ako ih slučajno izvuku tokom oranja.

Za početak, Bil je iskopavao bocu svakih pet godina. Kada je 1920. iskopano osam boca i seme je imalo visok procenat klijanja, njegov naslednik je produžio eksperiment otkopavajući bocu svakih 10 godina. Od 1980. period je produžen na 20 godina.

Lokacija boca bila je tajna koju su znali samo istraživači kako bi sprečili da im se iko meša u projekat. Oni su 2021. iskopali 16. bocu i, kao i u ranijim slučajevima, seme je klijalo.

- Ovo seme je kao zombi koji se krije u zemlji tokom dugog vremenskog perioda, naizgled mrtav, a onda iznenada proklija – rekla je Mardžori Veber, istraživač i profesorka biologije biljaka na MSU, u saopštenju iz 2021.

U najnovijoj studiji, objavljenoj sada u American Journal of Bilogy, tim je otkrio da je 16. boca imala i hibridno seme, tj. genetsku mešavinu dve različite vrste - Verbascum thapsus (divizma obična), koja je bila deo eksperimenta, i Verbascum blattaria (divizma smrdljiva), koja nije postojala u ovoj boci.

Mešavina je otkrivena pomoću DNK analize, što bi, naglašavaju istraživači u saopštenju, „oduševilo Bila jer u njegovo vreme DNK nije bio poznat“.

Naučnici i dalje ne znaju kako je hibrid nastao, ali veruju da je moguće da je Bil napravio grešku kad je stavljao seme u boce.

- Još je veoma rano za to, ali jedva čekam da vidim šta ćemo da otkrijemo kada otvorimo sledeću bocu 2040. godine – rekao je Dejvid Louri, profesor biologije biljaka na MSU.

Ostale su još samo četiri boce, pa je moguće da će naučnici povećati period između iskopavanja kako bi produžili eksperiment.

- Bilov eksperiment biće završen kada ostanemo bez zakopanih boca. Ako seme proklija i na sledećem iskopavanju, možda ćemo da produžimo period na 30 godina – rekao Louri.

(Telegraf Nauka/LiveScience)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>