• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najveći pauk na svetu je smrtonosan i ukusan

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sa rasponom nogu od 30 centimetara, džinovski lovac je jedini pauk koji može da se takmiči sa golijat-tarantulom u veličini.

  • 0

Arahnofobi neka čitaju nešto drugo, vreme je za dva najveća arahnida na svetu. Prvo imamo pauka kojeg mnogi smatraju najvećim na svetu - golijat-tarantulu (Theraphosa blondi).

Ovaj pripadnik porodice tarantula je najveći arahnid po dužini tela i masi, ali ga premašuje raspon nogu drugog najmasivnijeg pauka, piše IFL Science.

Golijat-tarantula živi na severu Južne Amerike, gde ne provodi vreme jedući samo ptice iako je nazivaju „pticojedom“. Ovi noćni džinovi izlaze iz svojih brloga i love beskičmenjake, jaja ili čak male glodare i poneku malu pticu.

Golijat-tarantula može narasti do otprilike 12 centimetara u prečniku tela sa rasponom nogu od 28 centimetara. Ovi arahnidi imaju različite životne vekove zavisno od pola: ženke mogu da žive do 20 godina u divljim šumama severnog Brazila, Venecuele i dalje, a mužjaci često umiru posle parenja i žive 3-6 godina.

Ove dlakave smeđe i crne tarantule poseduju zube sa otrovom. Iako ne bi bilo prijatno da vas ujedu, njihov otrov nije smrtonosan po ljude. Golijat-tarantule takođe mogu proizvoditi zvuk trljajući čekinje na prednjim nogama u procesu zvanom stridulacija. Tvrdi se da se zvuk koji proizvode ove tarantule može čuti na daljini većoj od 4,5 metara.

U nekim delovima Južne Amerike, „pticojed“ se smatra delikatesom – dlake se pažljivo spale i pauk se peče u listovima banane pre jela. Ispitivanje nutritivnog potencijala otkrilo je da golijat-tarantula može dati oko 109 kalorija (kcal) na 100 grama.

Jedini pauk koji može da nadmaši golijat-tarantulu po veličini je džinovski lovac (Heteropoda maxima), koji ima raspon nogu od 30 centimetara. Poput golijata, ovi pauci ne prave mreže, već love plen.

Ovaj pauk je otkriven u jednoj pećini u Laosu 2001. godine, što ga čini neuhvatljivijim od južnoameričkog kolege. Ovi lovci se često brkaju sa tarantulama iako pripadaju porodici Sparassidae.

Džinovski lovci su takođe izuzetno brzi, sposobni da se kreću brzinom od skoro metar u sekundi kad jure plen. Imaju mnogo ravniju telesnu konstrukciju nego golijati, što im omogućava da se mnogo lakše sakriju u kori drveta i pukotinama.

Slično golijatu, lovac ima otrov koji srećom nije smrtonosan po ljude, ali se hrani insektima, malim gušterima i žabama.

Ova dva giganta u svetu arahnida su vrlo impresivna, ne samo zbog svoje veličine, već i zbog adaptacija na složene sredine u kojima žive.

(Telegraf Nauka/IFL Science)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>