• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo su pravi zmajevi na Zemlji: Ne postoji ništa nalik njima, a da hoda na dve ili četiri noge

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zovu se bezuhi monitor gušteri

  • 0
Bezuhi monitor Foto: Shutterstock

Liči vam na zmajeve iz serije "Game of Thrones" koje je jahala Kalisi? Dobro, liče, ali ovi zaista postoje, mada su neuporedivo manji, i mogla bi da ih jaše jedino Zvončica iz "Petra Pana".

Bezuhi monitor gušteri su reptili koji su tako retki da ih zovu "sveti gral" herpetologije (nauka koja se bavi izučavanjem reptila i amfibija).

Ova vrsta je jedini poznati predstavnik svoje porodice, Lanthanoidae, što znači da naučnici još nisu pronašli bilo šta što liči ili podseća na njih, a živo je danas. Najbliži poznati srodnik ovog prelepog guštera je izumro još u periodu Krede (od pre 145 do pre 66 miliona godina).

Bezuhi monitor gušteri mogu da narastu do 50 centimetara u dužinu, imaju tanka tela, male udove i repove s kojima mogu da obuhvataju predmete. Na njihovoj glavi nema spoljašnjih ušiju (odatle i naziv), a njihovi donji kapci (koje zatvaraju kad su ispod vode) su providni.

Naučnici još uvek ne znaju mnogo o ovim misterioznim gušterima, ali pretpostavljaju da su dobro adaptirani na podzemni način života.

Oni dane provode u tunelima koje kopaju ispod vegetacije i stenja kod obala potoka, dok napolje izlaze samo noću, kako bi pronašli hranu na kopnu i u vodi. Prašina se "hvata" na njihove krljušti, pa su zbog toga lepo kamuflirani kad izađu napolje.

Veruje se da repove koriste kao "sidro", obmotavajući ih oko kamenja i korena, da ih ne bi odnela rečna struja. Pare se u vodi, a sesije parenja traju satima.

Jednom se smatralo da su bezuhi monitori "nedostajuća karika" između zmija i guštera, ali se kasnije odustalo od ove teorije.

Ima ih samo na Borneu u Indoneziji, a veoma su ugroženi usled seče šuma i ilegalne trgovine kućnim ljubimcima.

(Telegraf Nauka/LiveScience)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>