• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Petlovi prepoznaju sebe u ogledalu: Eksperimenti otkrili nešto neverovatno o ovim životinjama

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ranija istraživanja ukazuju da sposobnost samoprepoznavanja ima veoma mali broj životinja, a među njima su svrake, neki primati, slonovi i delfini

  • 0
Petao, ogledalo Foto-ilustracija: Shutterstock/Dushkin

Petlovi imaju sposobnost samoprepoznavanja u ogledalu, otkrio je tim neuronaučnika i psihologa sa Instituta za poljoprivredno inženjerstvo Univerziteta u Bonu i sa Instituta za kognitivne neuronauke Univerziteta u Bohumu, u Nemačkoj, prenosi Phys.org.

Studija o tome objavljena je u žurnalu Plos One, gde je tim detaljno opisao eksperimente sa petlovima.

Ranija istraživanja sugerisala su da veoma malo životinjskih vrsta, poput svraka, nekih primata, slonova i delfina, ima tip samosvesti poznat kao samoprepoznavanje, kada mogu da vide i razumeju da je slika u ogledalu odraz njih samih, a ne nekog drugog pripadnika vrste.

Više eksperimenata je izvedeno da bi se utvrdilo samoprepoznavanje uključujući i to da li životinja reaguje na neki trag na licu ili telu nakon što ga vidi u ogledalu. Istraživački tim je primetio da mnoge životinje nemaju ruke, šake ili prste da bi reagovali na znak na svom telu ako ga primete u ogledalu, pa su smislili novi način da to testiraju upravo na petlovima.

Ranija istraživanja pokazala su da petlovi ne kukuriču samo kada sunce izađe već i kada špijuniraju predatora. Kada su sami i niko im ne smeta, imaju naviku da ćute. Naučnici su koristili to znanje tokom testa.

Eksperiment je podrazumevao stavljanje jednog petla u malu arenu podeljenu na pola žičanom mrežom. S druge strane mreže bili su postavljani drugi petlovi ili je prostor ostajao prazan. Za neke testove postavljano je ogledalo koje je sprečavalo petla s jedne strane da vidi drugog petla, a za neke je korišćena i silueta sokola na plafonu.

Posmatrajući i snimajući ponašanje petlova, istraživači su zaključili da on da kukuriče kada zna da je drugi petao s druge strane žice, i to je radio bez obzira na to da li mu je ogledalo sprečavalo pogled ili ne. Sve je to bio znak da petao ne misli da je njegov odraz u ogledalu drugi petao. Takođe, ovo znači da petlovi određuju da li je nešto stvarno ili nije na osnovu vida, a ne zvuka ili mirisa.

(Telegraf Nauka/Phys.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>