• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Neke zmije imaju sposobnost samoprepoznavanja: Šokantno istraživanje

Vreme čitanja: oko 1 min.

Naučnici testirali zmije podvezice i kraljevske pitone

  • 0
Kraljevski piton Foto: BORIS ROESSLER / AFP / Profimedia

Bar jedna vrsta zmija ima sposobnost samoprepoznavanja, tvrdi trojka psihologa sa Univerziteta Vilfrid Lorije u Kanadi. Do ovog zaključka došli su korišćenjem testa mirisom na dve vrste zmija – kraljevskog pitona i zmije podvezice, prenosi Phys.org.

Troj Frajburger, Noam Miler i Morgan Skiner odlučili su da sprovedu test samoprepoznavanja, ali kako uobičajeni test sa ogledalima deluje samo kod vrsta kojima je vid primarno čulo, promenili su ga, a rezultate su objavili u Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences.

U istraživanju je učestvovalo 36 zmija podvezica i 18 kraljevskih pitona. Testirali su ih tako što su skupljali ulje od njih, a onda svakoj zmiji nudili različite mirise – jedan uzorak sopstvenog ulja, njihovo ulje pomešano sa maslinovim, ulje zmija druge vrste i samo maslinovo ulje. Nakon toga su posmatrali i beležili reagovanje zmija na te mirise.

Naučnici smatraju da su primetili različite reakcije jezika na različite mirise i da njihovo ponašanje sugeriše da su umele da prepoznaju sopstveni miris, kao i kada nešto nije u redu sa njim.

- Naša otkrića su ojačala tvrdnju da neki gmizavci imaju sposobnost samoprepoznavanja i da je važno korišćenje pravih stimulusa. Društvenija vrsta – zmije podvezice – pokazala je da ima sposobnost samoprepoznavanja, dok manje društvena vrsta nije. Sposobnost samoprepoznavanja možda ima uticaja na samosvest, kako neki misle, ali izbegavamo da to povezujemo – navodi se u studiji.

Ranija istraživanja pokazala su da malo životinjskih vrsta, poput svraka, nekih primata, slonova i delfina, ima sposobnost prepoznavanja - mogu da vide i shvate da je slika u ogledalu odraz njih samih, a ne nekog drugog pripadnika vrste.

(Telegraf Nauka / Phys.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>