• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zašto su umrle stotine slonova i da li im preti opasnost od izumiranja

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Godine 2020, 350 slonova je misteriozno umrlo u Bocvani, a još 35 je umrlo u sličnim okolnostima u Zimbabveu.

  • 0
Svetski dan slonova 12. avgust Foto: Pixabay/solagratia

U maju i junu 2020, smrt 350 slonova u delti reke Okavango u Bocvani zbunila je stručnjake i izazvala globalnu spekulaciju o uzroku. Slonovi svih uzrasta i oba pola bili su žrtve, a mnogi su hodali dezorijentisano pre nagle smrti, padajući na glavu. Dva meseca kasnije, još 35 slonova je umrlo na severozapadu Zimbabvea, piše Guardian.

Tada su smrti u Bocvani pripisane neodređenom cijanobakterijskom toksinu, bez dodatnih objašnjenja. Međutim, testovi na slonovima umrlim u Zimbabveu su konačno gotovi i pokazuju da je uzrok bila malo poznata bakterija zvana Pasteurella, koja ja izazvala sepsu, ili trovanje krvi.

Ta bakterijska infekcija nije ranije povezana sa smrću slonova. Istraživači veruju da bi to mogla biti ista koja je odgovorna za smrt slonova u susednim zemljama.

Broj slonova u afričkoj savani opada 8% godišnje, prvenstveno zbog krivolova, a 350.000 ih je ostalo u divljini. Infektivne bolesti bi tako trebalo dodati na spisak pritisaka sa kojima se suočavaju. Slonovi su vrlo društvene životinje i verovatno su tada bili pod stresom zbog sušnih uslova, što je doprinelo izbijanju bolesti.

Pasteurella je ranije povezana sa iznenadnom smrću oko 200.000 sajga antilopa u Kazahstanu. Naučnici smatraju da Pasteurella generalno živi neškodljivo na krajnicima nekih, ako ne i svih, antilopa. Neobičan porast temperature na 37 stepeni je, pak, izazvao prelazak bakterija u krvotok, gde su prouzrokovale sepsu. Pasteurella je ranije pronađena kod tigrova i lavova (putem testiranja rane od ugriza kod čoveka), kao i veverica i papagaja.

Eksperti su još izvršili testiranja na cijanid, koji neki ljudi koriste da otruju slonove, ali nije bilo tragova nikakvih otrova u leševima ili blizu pojilišta. Druge teorije su uključivale toksine od algi. Krivolov je odmah isključen jer su kljove još bile prisutne.

Istraživanje tih masovnih smrti nije bilo nimalo lako. Identifikacija i zatim dolazak do leševa na vreme da se uzmu korisni uzorci je jedan problem. Međutim, takođe se nije znalo o kojoj bolesti je reč.

Prvobitno se sumnjalo na antraks, do kog često dolazi u toj oblasti; ili neku drugu bolest koja može ugroziti zdravlje ljudi. Stoga su naučnici morali da budu oprezni prilikom postmortem ispitivanja slonova, što je samo po sebi težak zadatak kod tako velike životinje, naročito na terenu.

Istraživači nisu mogli da posete lokaciju u susednoj Bocvani, a većina zvaničnih uzoraka je uzeta od životinja koje su već počele da se raspadaju. U studiji se kaže da nalazi trovanja krvi „možda predstavljaju trajnu pojavu u regionu“, dok su raniji slučajevi promakli jer nije bilo testiranja.

(Telegraf Nauka/Guardian)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>