• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Posledice će biti globalne: Golfska struja je definitivno oslabila, dokazali naučnici

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prenos vode kroz Floridski moreuz usporio je za 4 odsto tokom poslednje 4 decenije, pokazalo istraživanje Okeanografskog instituta iz američkog grada Vuds Houl

  • 0
Golfska struja Foto: Shutterstock / Yarr65

Golfska struja definitivno slabi, pokazalo je novo istraživanje Okeanografskog instituta iz američkog grada Vuds Houl, prenosi LiveScience.

- Prenos vode Golfskom strujom kroz Floridski moreuz usporilo je za 4 odsto tokom poslednje 4 decenije, sa 99 odsto šansi da ovo slabljenje nije slučajno – navodi se u saopštenju Instituta.

Golfska struja igra važnu ulogu na klimu, predstavlja svojevrsni grejač za velike delove zapadne Evrope i Severne Amerike, pa bi njeno slabljenje moglo bi da ima velike posledice, o kojima naučnici godinama upozoravaju.

Arterija okeanskih struja

- Ovo su prvi definitivni i nedvosmisleni dokazi da su se okeanske struje promenile. Značajno slabljenje Golfske struje tokom poslednje četiri decenije primećeno je u Floridskom moreuzu. Određivanje jačine Golfske struje značajno je zbog praćenja cirkulacija u severnom Atlantiku i određivanje kako okean reaguje na klimatske promene – navodi se u studiji objavljenoj u žurnalu Advancing Earth and Space Sciences.

Golfska struja je mala komponenta termohalinske cirkulacije, globalnih okeanskih struja koje prenose kiseonik, nutrijente, ugljenih i toplotu po planeti, dok kontrolišu nivoe mora i aktivnost uragana. U studiji se ne navodi šta je razlog slabljenja Golfske struje, klimatske promene ili prirodni faktori, već naglašavaju da to tek treba da bude utvrđeno.

- Golfska struja je vitalna arterija okeanskih struja i posledice ovog slabljenja su globalne. Mislila sam da je okan naša poslednja granica, divlja, iskonska i nesalomiva. Tužno mi je da prihvatim da i naša studija i mnoge druge ukazuju da su sada i najudaljeniji delovi okeana ugroženi našom zavisnošću od fosilnih goriva – rekla je Lisa Bil, profesor okeanskih nauka Rozenstilove škole morskih, atmosferskih i zemaljskih nauka na Univerzitetu u Majamiju.

- Na prvi pogled, slabljenje od 4 odsto može da deluje kao mala promena, ali trebalo bi da se zabrinemo da je to tek spori početak. To je kao u ranim danima kovida. Ljudi su govorili: „Pa ima samo 60 slučajeva, nije nas briga“. Ali 60 slučajeva danas, juče je bilo 30, prekjuče 15. Ako pomislite nedelju dana unapred, imamo veliki problem – rekla je za LiveScience Helen Cerski, okeanograferka Univerzitetskog koledža Londona, koja nije učestvovala u istraživanju.

Strašno upozorenje naučnika

Danski naučnici su u julu u istraživanju objavljenom u magazinu Nature naveli da bi Atlantska meridijanska obrtna struja (AMOC), čiji je Golfska struja deo, mogla potpuno da se raspadne u narednim decenijama, što bi imalo nesagledive posledice po ceo svet.

- Taj neizbežni kolaps sistema okeanskih struja mogao bi značajno da ohladi ogromne delove Evrope, osuši delove Severne Amerike, a tropske predele učini nenastanjivim - rekao je prof. dr Peter Ditlevsen sa Instituta Nilsa Bora na Univerzitetu u Kopenhagenu u intervjuu za Telegraf Nauku objavljenom početkom avgusta.

(Telegraf Nauka/LiveScience)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>