• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Most između nauke i društva: Raspisan javni poziv za finansiranje projekata građanskih naučnih istraživanja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Centar za promociju nauke i Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija pozvali su na uključivanje građana u projekte

  • 1
Javni poziv za finansiranje projekata građanskih naučnih istraživanja Objavljivanje Javnog poziva za finansiranje projekata građanskih naučnih istraživanja... Foto: Andrija Ivanović

Javni poziv za finansiranje projekata građanskih naučnih istraživanja raspisali su Centar za promociju nauke i Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija. Poziv traje od danas, 2. oktobra, do 1. novembra, preliminarne liste trebalo bi da budu objavljene 27. novembra, a konačne oko 10. decembra.

- Zadovoljstvo mi je što je raspisan ovaj poziv, koji pokazuje da smo na dobrom putu. Još puno vrata treba otvoriti kako bi se ostvarila bolja komunikacija nauke i društva. Zašto je to bitno? Da bi se izbegla konfuzija. Često niko ne zna šta to naučnici rade jer su zatvoreni u laboratorije, a rade fantastične stvari – rekla je dr Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Na predstavljanju javnog poziva u punoj sali Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ ona je istakla da je cilj da se finansira širok dijapazon interesantnih projekata koji će uključiti građane.

- Ova komunikacija nauke i građana će uticati na naučnu pismenost našeg društva. Građani koji postanu deo procesa zaista mogu da poboljšaju društvo i živote ljudi. Ljudi moraju da osete šta je nauka, a ovo je prvi korak – rekla je dr Jelena Begović.

Kao moguće primere uključivanja građana u projekte, čija je vrednost do četiri miliona dinara po projektu, ona je navela praćenja ponašanja kućnih ljubimaca, utvrđivanje položaja biljnih vrsta ili ukazivanje na zagađene vode u Srbiji.

- Ideja iza ovog javnog poziva je ideja stvaranja mosta između nauke i društva. To je prekretnica u naučnom pristupu zato što prvi put formalizujemo aktivno učešće građana u procesu istraživanja. Cilj je da omogućimo široj zajednici da se uključi u traženje rešenja za izazove današnjice, ali i da shvate kompleksne naučne fenomene - rekla je dr Marjana Brkić, v.d. direktorka Centra za promociju nauke.

Dr Bojan Kenig, savetnik u Centru za promociju nauke, predstavio je javni poziv i rekao da oni koji se prijavljuju treba da razmišljaju o društvenom uticaju i koristi za širu javnost istraživanja koja predlažu.

Građanska naučna istraživanja, navodi se na sajtu CPN, predstavljaju naučnoistraživački, participativni metod, kojim se javnost uključuje u proces naučnih istraživanja i omogućava građanima koji nisu naučnici u datoj oblasti da nauci aktivno doprinose kroz svoje intelektualne napore, opšte znanje ili sopstvene alate i resurse.

„Ovakva naučna istraživanja pokrivaju različite discipline i teme, i uključuju učesnike različitih nivoa stručnosti. Građani istraživači obezbeđuju eksperimentalne podatke i pružaju dodatnu vrednost nauci, postavljaju nova pitanja i doprinose razvoju naučne kulture, istovremeno stičući raznovrsna znanja i veštine. Građanska naučna istraživanja pružaju mogućnost za prikupljanje obimnih podataka sa širokih geografskih prostora, istraživanje složenih tema i demokratizaciju naučnog istraživanja“, navodi se.

Sva potrebna dokumentacija za prijavljivanje na poziv nalazi se na sajtu Centra za promociju nauke.

(Telegraf Nauka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>