• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Misteriozni hibrid psa i lisice

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pas lutalica u Brazilu, nazvan „dogxim“, identifikovan je kao verovatni hibrid između južnoameričke pampaske lisice i domaćeg psa, prvi svoje vrste.

  • 1

Dok se urbane oblasti šire, interakcije između kućnih ljubimaca i divljih životinja mogu dovesti do takve hibridizacije, fenomena dokumentovanog prvi put, piše Science Times.

Naučnici su se suočili sa tajanstvenim pripadnikom porodice pasa koji ima kombinaciju psećih osobina i posebnih odlika poput šiljatih ušiju i duge njuške. Stručnjaci su rekli da od samog početka ta životinja izgleda i ponaša se čudno.

Uprkos lajanju i izgledu psa, odbijala je hranu za pse, birajući male pacove. Pronađena je 2021, nakon saobraćajne nezgode u Vakariji na jugu Brazila.

Južna Amerika ugošćava četiri jasno različite vrste iz porodice pasa, od kojih nijedna nema osobine kao ova životinja. Tamošnji divlji psi imaju male uši, kratke noge i smeđe krzno, dok je grivasti vuk visok sa crvenkastosmeđim krznom. Lisice rakojedi i pampaske lisice dele neke sličnosti, ali se razlikuju u boji krzna. Pošto nijedna poznata vrsta nije odgovarala, brazilski istraživači su sugerisali ukrštenu rasu.

Nijedan od spasenih pasa nije bio kao misteriozna lutalica, ali je genetska analiza potvrdila da je reč o hibridu pampaske lisice i domaćeg psa, što je vrlo redak spoj između rodova.

Uprkos razilaženju pre oko 6,7 miliona godina, ove vrste proizvode funkcionalne hibride. Iako je imao 38 hromozomskih parova, jedan manje od psećih 39, genetske sličnosti mogu dozvoliti da neobične kombinacije DNK funkcionišu efikasno.

Spasena životinja je imala dva X hromozoma sa različitim morfologijama, što ukazuje na „dvovrsno“ poreklo. Analiza mitohondrijske DNK ukazivala je na majku pampasku lisicu i oca psa. Iako još nema dokaza za druge hibride u regionu, istraživači smatraju da se ne radi o izolovanom slučaju.

Misteriozna smrt još pod istragom

U okrutnom obrtu priče, hibrid psa i lisice, revolucionarno naučno otkriće, imao je nepoznatu sudbinu u zoološkom vrtu nakon oporavka od povreda. Smrt brazilskog hibrida psa i lisice dovela je do zvanične istrage. Čudno je što centar u Sao Brasu odgovoran za brigu o hibridu nije prijavio njegovu smrt.

Još je čudnije odsustvo informacija o vremenu i uzroku smrti. Koliko se zasad zna, nije izvršena autopsija da bi se utvrdio uzrok ovog nečuvenog gubitka.

Brazilska vlada, putem Sekretarijata za životnu okolinu i infrastrukturu (SEMA), aktivno istražuje okolnosti hibridove smrti. Ta životinja, proizvod retkog hibridnog ukrštanja lisice i psa, imala je veliki naučni značaj otkad je pronađena 2021.

SEMA, u svojoj tekućoj istrazi, naglašava izostanak informacija od konzervacionog centra o smrti životinje, što izaziva dodatna pitanja o ovom misterioznom slučaju.

(Telegraf Nauka/Science Times)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>