• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nije baš vanzemaljac, samo je neobičan: Nova vrsta pauka nazvana po Venomu i glumcu Tomu Hardiju

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tim australijskih naučnika bio je inspirisan filmovima u kojima engleski glumac tumači Marvelovog negativca i antiheroja, pa je pauka iz Tasmanije nazvao Venomius tomhardyi

  • 0
Venom, Tom Hardi Foto: LMK / IPA / IPA / Profimedia

Glumac Tom Hardi i Venom, lik iz Marvelovih stripova koji je on oživeo na velikom platnu, insipirisali su ime nove vrste pauka otkrivenog u Tasmaniji – Venomius tomhardyi iz roda Venomius, javio je EurekAlert!

Naučnici Đulija Rosi, dr Pedro Kastanjera i Voker Frameno sa Merdok univerziteta u Peru, u Australiji, udružili su se sa dr Renerom Baptistom sa Federalnog univerziteta Rio de Žaneira da opišu novi rod paukova predstavljen u žurnalu Evolutionary Systematics.

Tom Hardi u dva filma glumi Edija Broka i njegovog alter-ega Venoma, koji postaje nakon što u njega uđe vanzemaljski simbiot. Uočljive crne tačke na stomaku ovog pauka podsetile su naučnike na glavu Venoma, što ih je inspirisalo da izaberu neobično ime.

Pauk, Venomius tomhardyi Pauk Venomius tomhardyi Foto: Giullia Rossi et al.

Ova vrsta paukova pripada porodici Araneidae iako nalikuje i porodici Phonognatha, ali ima različito ponašanje i različite genitalije. Holotip nove vrste otkriven je i sačuvan u Muzeju i galeriji kraljice Viktorije nakon ekspedicije po Tasmaniji, Viktoriji, južnoj i zapadnoj Australiji.

- Ovo je deo dugoročnog istraživanja koje ima cilj da dokumentuje faunu australijskih paukova, koja će biti od ključnog značaja za planove očuvanja – rekao je dr Pedro Katanjera.

- Veoma je važno nastaviti opisivanje novih vrsta paukova kako bismo shvatili biodiverzitet ovih predatora u Australiji – rekla je Đulija Rosi.

Tom Hardi, pauk, Venom Tom Hardi kao Edi Brok i Venom Foto: LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia

Venom je lik iz Marvelovih stripova blisko povezan sa Spejdermenom. U stvari, autor Rendi Šuler 1982. nacrtao je novi dizajn Spajdermenovog kostima, u crno-beloj umesto crveno-plavoj boji, ali je kompanija Marver rešila da to bude novi lik, vanzemaljski simbiot koji je jedno vreme bio upravo u Spajdermenovom telu.

Tom Hardi ili Edvard Tomas Hardi rođen je 15. septembra 1977. u Londonu. Filmski debi bio mu je film „Pad crnog jastreba“ iz 2001, a zatim je napravio ozbiljnu glumačku karijeru i bio je nominovan i za Oskara.

(Telegraf Nauka/EurekAlert!)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>