• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Temperatura Zmajevog oka drastično skače: Klimatske promene u Jadranu su nezaustavljive

Vreme čitanja: oko 2 min.

U slanom jezeru kod Rogoznice izmerena je temperatura od 34 stepena na oko 5 metara dubine

  • 0
Zmajevo oko, Rogoznica, Hrvatska Zmajevo oko FOTO: Shutterstock/Sergiy Vovk

Jul je najtopliji mesec otkako se meri vreme i verovatno najtopliji mesec u poslednjih 120.000 godina, objavio je prošle sedmice Kopernikus servis za klimatske promene. Ovaj skok temperatura deo je klimatskih promena za koje je kriv čovek, a nije zaobišao nijedan deo planete. Tako su i temperature u Sredozemnom moru oborile sve rekorde u jeku nezapamćenog toplotnog talasa, saopštio je Institut pomorskih nauka iz Španije, preneo je Le Monde.

- Postavljen je novi rekord u srednjoj dnevnoj temperaturi Mediterana – 28,71 stepen Celzijusa. Poslednji rekord postavljen je 23. avgusta 2003. godine, kada je temperatura bila 28,25 stepeni – navedeno je u saopštenju Instituta.

Mediteran je regija koja se zagreva 20 odsto brže nego što je globalni prosek, piše Jutarnji.hr, a te promene se vide i u Jadranskom moru.

- Jadran je deo Sredozemlja i sve što se događa u Sredozemlju događa se i u Jadranu. Vodene mase koje nastaju uglavnom u Jonskom moru i istočnom Sredozemlju dolaze u Jadran kroz Otrontska vrata i potrebne su dve do tri godine da se ceo Jadran „provetri“. To vreme u Sredozemlju je mnogo duže, nekoliko vekova, zato i Sredozemlje ima mogućnost drugačije reakcije na atmosferske promene u odnosu na svetske okeane, imajući u vidu da je izmena topline i mase ograničena kroz Gibraltarski moreuz sa Atlantskim okeanom. U poslednjih nekoliko decenija zabeležen je nagli porast saliniteta u istočnom Sredozemlju, što ima za posledicu i porast saliniteta u Jadranu – rekao je za Jutarnji.hr dr Ivica Vilibić, okeanograf Instituta Ruđer Bošković.

On dodaje da se u severnom Jadranu beleži skok temperature od oko 0,6 stepeni po deceniji.

- U slanom jezeru Zmajevo oko kod Rogoznice prošlog vikenda izmerena je temperatura mora od 34 stepena na oko 5 metara dubine. To je najviša temperatura izmerena u jezeru otkako Laboratorija za fiziku mora i hemiju vodenih sastava Instituta Ruđer Bošković obavlja merenja. Iako je jezero specifično po svojim karakteristikama, ono je baš zbog toga izvrstan indikator aktuelnih klimatskih promena. Događaju se nepovratne promene u svakom pogledu, od kopnene i morske bioraznolikosti, ribarstva, mediteranske poljoprivrede, zdravlja ljudi, energetske održivosti, dostupnosti vode, pojave ekstremnih oluja… Hrvatska te promene ne može zaustaviti, one se mogu zaustaviti samo saradnjom celog sveta – rekao je Vilibić.

Na to da se velike promene dešavaju u Mediteranu ukazuje i BBC, koji navodi da bi šumski požari u Grčkoj i Španiji mogli da nateraju ljude da promene navike koje imaju tokom letnjih odmora.

- Evropa se zagreva brže od većine delova sveta, upozoravaju stručnjaci. Međutim, nema panike, pa se još kupuju karte za odmor na Mediteranu. Uprkos tome, kako visoke temperature mogu biti smrtonosne, vrlo je moguće da će se navike promeniti i da bi obale Belgije, Holandije i Irske, kao i plaže Severnog mora i Baltika mogle biti prepune narednog leta, a zbog svega što smo videli na jugu Evrope ove godine – naveo je britanski javni servis.

(Telegraf Nauka/Jutarnji.hr/BBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>