• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nova vrsta letećeg gekona otkrivena u Indiji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Istraživači iz Univerziteta Mizoram i Instituta Maks Plank za biologiju otkrili su novu vrstu gekona u indijskog državi Mizoram.

  • 0
Gargojl ili džinovski gekon Foto: Shutterstock

„Rod gekona Gekko obuhvata morfološki raznovrsne guštere iz 86 vrsta razmeštenih širom južne i jugoistočne Azije“, rekao je glavni autor studije Zeešan Mirza, student na doktorskim studijama u Institutu Maks Plank.

„Taj rod obuhvata pripadnike sa fascinantnim adaptacijama kao što su usavršeni kožni zalisci koji pomažu letećim pripadnicima podroda Ptychozoon.“

Obično poznati kao padobranski gekoni, Ptychozoon gekoni su noćna stvorenja koja žive na drveću, uglavnom usredsređeni na kamufliranje i padobransko preletanje sa drveta na drvo, piše Sci.News.

Struktura dipterokarpskih šuma dugo se smatra uzrokom paraglajdinga kod nekih gekona, agama guštera, zmija i drugih kičmenjaka u jugoistočnoj Aziji.

Uprkos visokom stepenu morfološke adaptacije, utvrđeno je da se ovi gekoni filogenetski uklapaju u rod Gekko i trenutno se tretiraju kao podrod Ptychozoon, koji obuhvata 13 vrsta, ali će još vrsta verovatno biti otkriveno daljim izučavanjem.

Kod skoro svih vrsta ovog podroda, kamuflaža je unapređena pomoću uvećanih kožnih zalistaka duž glave, tela, udova i repa, što sprečava senke da ocrtaju telo dok nepokretno boravi na podlozi.

U svom istraživanju, Mirza i koautori su proučavali indijsku populaciju padobranskog gekona (Gekko lionotum).

Njihova morfologija i molekularni podaci sugerisali su da ta populacija predstavlja posebnu vrstu. Naučno nazvana Gekko mizoramensis, nova vrsta se razlikuje od svih drugih pripadnika roda Gekko – osim podroda Ptychozoon – po membranama duž prednjih udova, trupa i zadnjih udova.

„Primerci ovog tipa su sakupljeni samo iz oblasti grada Lavngtlaj, naročito tokom sezone monsuna (april-oktobar), u državi Mizoram“, kažu naučnici.

Međutim, ova vrsta nije poznata samo u toj oblasti, već je takođe viđena u raznim drugim oblastima Mizorama tokom perioda istraživanja.

Sve jedinke su pronađene i sakupljene na visinama od otprilike 150 do 360 cm iznad zemlje ili poda.

Pošto su noćne životinje, primećeno je da su aktivne od početka sumraka i da love ili sačekuju u zasedi svoj plen – insekte koje privlači svetlost.

Sve sakupljenje jedinke ostajale su nepokretne ako nisu uznemirene; međutim, ako ih dodirnete, reaguju agresivno, pokušavajući da ugrizu.

Autori sugerišu da bi takođe trebalo smatrati da za novu vrstu „nema dovoljno podataka“, prema kriterijumima Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN), zbog činjenice da se retko sreće i da se vrlo malo zna o njenom prirodnom razvoju.

Otkriće Gekko mizoramensisa nije iznenađujuće pošto je severoistočna Indija bogata herpetofaunom, ali slabo istražena. Otkriće nekoliko novih reptilskih vrsta širom severoistočne Indije tokom poslednjih pet godina zaslužuje posvećene napore da se dokumentuje biodiverzitet tog regiona.

(Telegraf Nauka/Sci.News)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>