• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bio je velik kao omanji pas sa dugim repom: Fosil četvoronogog reptila nađen u Brazilu

A. I.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Paleontolozi vode raspravu o tome da li su silesauridi bili pravi dinosaurusi ili možda njihove preteče

  • 0
Iskopavanja, paleontologija Foto: Jesús Hellín / ContactoPhoto / Profimedia

Brazilski naučnici objavili su danas da su otkrili jedan od najstarijih fosila na svetu za koji se veruje da pripada vrsti reptila starog 237 miliona godina, a otkriće bi moglo da pomogne da se objasni razvoj dinosaurusa.

Četvoronogi reptil nazvan Gondwanax paraisensis bio je približno veličine omanjeg psa sa dugim repom, dugačak oko metar a težak između 3 i 6 kilograma, preneo je Rojters.

Mali reptil živeo je na teritoriji današnjeg južnog Brazila, a njegov fosil pripada grupi silesaurida, izumrlih reptila. Paleontolozi vode raspravu o tome da li su silesauridi bili pravi dinosaurusi ili, možda, njihove preteče.

- Razumevanje karakteristika ovih preteča moglo bi da rasvetli šta je bilo ključno za uspešnu evoluciju dinosaurusa - naveli su u saopštenju brazilski naučnici.

Fosil je 2014. otkrio naučnik Pedro Lukas Porsela Aurelio u sloju stena kod grada Paraiso do Sul, u državi Rio Grande do Sul. On ga je donirao lokalnom univezitetu 2021, nakon čega je otpočeo trogodišnji period istraživanja i proučavanja fosila.

(Telegraf Nauka/Tanjug)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>