• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Novo nalazište fosila na jugu Francuske ima globalni značaj

D. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zaljubljenici u paleontologiju otkrili su jedno od najbogatijih i najraznovrsnijih nalazišta fosila iz perioda donjeg ordovicijuma (pre oko 470 miliona godina).

  • 0

Ovaj sediment u Montanj Noaru, u francuskom departmanu Ero, sadrži više od 400 fosila izuzetno dobro očuvane faune.

Pored ljušturastih komponenata, sadrži krajnje retke meke elemente kao što su probavni sistemi i kutikule. Štaviše, ova biota se nekad nalazila vrlo blizu Južnog pola i otkriva sastav najjužnijih ekosistema ordovicijuma, piše Phys.org.

Analize ovog sedimenta, poznatog kao kabrijerska biota, otkrivaju prisustvo zglavkara (grupe koja uključuje stonoge i škampe) i žarnjaka (grupe koja uključuje meduze i korale), kao i veliki broj algi i sunđera. Ogroman biodiverizitet lokacije sugeriše da je ta oblast služila kao utočište vrstama koje su pobegle od tadašnjih visokih temperatura u severnijim predelima.

„U to vreme jakog globalnog zagrevanja, životinje su pronalazile utočište na velikim geografskim širinama, bežeći od esktremnih ekvatorijalnih temperatura“, kažu naučnici sa Univerziteta u Lozani. „Daleka prošlost nam daje uvid u našu moguću blisku budućnost“.

Ovo je početak dugog istraživanja koje uključuje opsežna iskopavanja i detaljne analize fosila. Nove metode i tehnike treba da otkriju unutrašnju i spoljašnju anatomiju tih organizama, kao i njihove filogenetske odnose i načine života.

Erik Monsere i Silvi Monsere-Gužon, entuzijasti koji su pronašli lokaciju, kažu da tragaju za fosilima od svoje dvadesete godine.

(Telegraf Nauka/Phys.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>