• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Faraonovo pile iz pakla bilo je ogromno: Student kupio fosile preko interneta, pa mu srce stalo od uzbuđenja

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dosad nepoznata vrsta nazvana je Eoneophron infernalis

  • 0

Kajl Etkins-Veltman, student na Državnom univerzitetu Oklahome, kupio je fosile preko interneta za fakultetski projekat. Ispostavilo se da je reč o ostacima do tog trenutka nepoznatog dinosaurusa nazvanog Eoneophron infernalis ili „faraonovo pile iz pakla“, piše LiveScience

Ova zver sa kljunom lutala je Zemljom tokom doba krede, pre oko 100,5 do 66 miliona godina, a stigla je iz Južne Dakote, iz formacije Hel krik, pokazala je nova studija objavljena u žurnalu PLOS One.

Kajl Etkinson-Veltman, doktorand, rekao je za LiveScience da je kupio četiri fosila za 5.000 dolara 2020. Kosti su mu bile potrebne, dodao je, da završi jedan od istraživačkih projekata.

Fosili su navodno bili od dinosaurusa Anzu wyliei, koja je nazivana „pile iz pakla“. Međutim, kada je skenirao fosile, otkrio je da pripadaju neidentifikovanoj vrsti.

- Srce je stalo zbog uzbuđenja. Pitao sam se da li se meni to stvarno dešava tako rano u karijeri – rekao je on.

Nakon razmatranja, novu vrstu nazvao je Eoneophron infernalis. Eos znači zora na grčkom, neophron je naziv bele crkavice, koju su zvali i „faraonovo pile“. To je kombinacija omaža „piletu iz pakla“, ali i Faraonu, gušteru ljubimcu koji mu je nedavno preminuo. Ostatak naziva infernalis inspirisan je imenom formacije Hel krik, što u prevodu znači pakleni potok.

E. infernalis je blizak rođak A. Wyliel. Oba su oviraptosaurusi sa dugim udovima i kljunovima bez zuba. A. Wyliel imao je između 200 i 300 kilograma, dok je E. Infernalis imao oko 78 kilograma.

Etkins-Veltman je fosile poklonio Karnegijevom muzeju prirodne istorije u Pitsburgu.

Inače, mnogi veruju da je krajem krede već došlo do izumiranja dinosaurusa, a da ih je udar asteroida samo dovršio. Ovaj fosil govori da situacija nije baš takva i da je bilo dosta dinosaurusa u vreme udara asteroida, tvrde zvaničnici.

(Telegraf Nauka/LiveScience)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>