• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

„Neuhvatljivi vampir“ sa organima koji svetle u mraku opsedao je okeane u doba Jure

Vreme čitanja: oko 2 min.

Novootkrivena vrsta vampiromorfa bila je opremljena odbrambenim svojstvima koja ranije nisu viđena u fosilnoj evidenciji – i povezana je sa savremenom vampirskom lignjom.

  • 0

Stvorenje u obliku metka sa svetlećim organima, osam udova i sisaljkama poput vampirske lignje opsedalo je Zemljine okeane pre 165 miliona godina, piše Live Science.

Istraživači u Francuskoj su pronašli tu vrstu dok su koristili savremene tehnike snimanja radi preispitivanja ranije otkrivenih fosila vampiromorfa – grupe uglavnom izumrlih životinja sličnih hobotnicama, uključujući postojeću vampirsku lignju (Vampyroteuthis infernalis) iz morskih dubina.

Za razliku od vampirskih lignji, koje su zapravo lešinari, novoidentifikovano prastaro stvorenje je verovatno hvatalo živ plen koristeći svoje ručice. Takođe je imalo specifičnu kombinaciju odbrambenih svojstava, uključujući organe koji svetle u mraku.

Istraživači su to osam centimetara dugačko stvorenje nazvali Vampyrofugiens atramentum. Vampyrofugiens kombinuje srpsku reč „vampir“ i latinsku „fugiens“ – što ovu životinju čini „neuhvatljivim vampirom“.

Upoređujući anatomiju Vampyrofugiens atramentuma sa postojećim vrstama, naučnici su zaključili da je živeo u otvorenom delu okeana i verovatno jeo ribu, rakove i možda manje glavonošce, dok je verovatno bio plen većih riba i većih glavonožaca.

„Bio je i predator i plen“, kaže glavni autor studije Alison Rou, doktorand u Centru za paleontološka istraživanja u Parizu.

Novo otkriće baca svetlo na evoluciju svih koleoidnih glavonožaca, koji uključuju oktopode, lignje i sipe. Iako stotine vrsta koleoida pliva u okeanima danas, teško je proučavati njihovu evolucionu istoriju jer su njihova mekana tela retko sačuvana u fosilima.

Rou i njeni saradnici su koristili rendgenske snimke visoke rezolucije i kompjutersko modeliranje kako bi pogledali unutar primeraka bez njihovog razbijanja i prvi put proučavali njihove unutrašnje organe detaljno. „To nam daje potpuno novi uvid ne samo u morfologiju i anatomiju, već i kad su se inovacije desile“, rekla je ona.

Istraživači su otkrili da V. atramentum ima nekoliko novih osobina po kojima se razlikuje od poznatih vampiromorfa, uključujući sferične strukture protumačene kao svetleće organe i vrećicu sa mastilom. Mogao je koristiti svetleće organe za komunikaciju stvarajući svetlosne signale u mračnom okeanu i takođe imitirati prirodno svetlo sa površine radi skrivanja od predatora, a vrećica sa mastilom je verovatno pomagala da pobegne od predatora ako bude primećen.

Kombinacija bioluminescencije i mastila je prisutna kod nekih postojećih životinja, kao što je providna lignja, ali nikad nije zabeležena kod izumrlih koleoida. Prema studiji, otkriće V. atramentum sugeriše da je doba srednje Jure (pre 174-164 miliona godina) imalo veći diverzitet glavonožaca nego što je ranije smatrano.

„Ovo je posebno zato što ima jedan broj anatomskih svojstava koja nismo videli u fosilnoj evidenciji koliko ja znam“, rekla je Rou.

(Telegraf Nauka/Live Science)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>