
Želite bistriji um? Nauka kaže da doručak sa orasima poboljšava moždane funkcije
Nova istraživanja pokazuju da konzumacija oraha ujutru može značajno poboljšati moždane funkcije kod mladih osoba.
Naučnici sa Univerziteta u Redingu otkrili su da doručak obogaćen orasima može dovesti do bržih reakcija i boljeg pamćenja u toku dana. Njihova studija pruža nove dokaze o blagotvornim efektima oraha na mozak i ukazuje na mogućnost da jednostavna promena u ishrani može imati merljive kognitivne koristi, prenosi SciTech Daily.
Prema studiji objavljenoj u naučnom časopisu Food & Function, unos oraha za doručak može poboljšati mentalne sposobnosti tokom dana. Istraživači su testirali 32 zdrava učesnika uzrasta od 18 do 30 godina, koji su u različitim prilikama konzumirali dva različita doručka – jedan sa orasima i jedan bez njih.
Učesnici su jeli oko 50 grama oraha (približno šaka oraha), pomešanih sa muslijem i jogurtom. Ova količina je pažljivo odabrana jer je dovoljna da obezbedi značajnu količinu esencijalnih nutrijenata, ali i praktična za svakodnevnu upotrebu.
Nakon doručka, tokom narednih šest sati, naučnici su pratili njihove moždane aktivnosti i testirali kognitivne sposobnosti kroz niz standardizovanih zadataka. Rezultati su pokazali da su učesnici koji su jeli orahom obogaćen doručak imali brže reakcije i bolje rezultate na testovima pamćenja u poređenju sa onima koji su jeli doručak bez oraha.
- Ova studija dodatno potvrđuje da su orasi odlična hrana za mozak. Šaka oraha uz doručak mogla bi mladima da pruži mentalnu prednost kada im je potrebno da daju svoj maksimum. Posebno je uzbudljivo što tako jednostavna promena u ishrani može imati merljive pozitivne efekte na kognitivne sposobnosti - ističe značaj ovih otkrića profesorka Kler Vilijams, autorka studije.
Ova istraživanja nadovezuju se na prethodne studije koje su pokazale da redovna konzumacija orašastih plodova, uključujući orahe, može poboljšati moždane funkcije. Međutim, ovo je prva studija koja se fokusirala na trenutne efekte oraha na mozak mladih odraslih osoba u toku jednog dana.
Analize moždane aktivnosti učesnika pokazale su promene u neuralnim funkcijama koje sugerišu da orasi pomažu mozgu da efikasnije obradi informacije i odgovori na mentalne izazove. Takođe, uzorci krvi pokazali su pozitivne promene u nivoima glukoze i masnih kiselina – faktora koji mogu imati značajan uticaj na moždane funkcije.
Naučnici veruju da orasi poboljšavaju kognitivne sposobnosti zahvaljujući svojoj jedinstvenoj kombinaciji hranljivih materija u koje spadaju omega-3 masne kiseline (ALA) koje poboljšavaju komunikaciju između moždanih ćelija, štite ih od propadanja, i prokrvljuju moždano tkivo, proteina koji su neophodni za sintezu neurotransmitera koji omogućavaju pravilno funkcionisanje mozga, kao i polifenola, moćnih oksidansa koji smanjuju oksidativni stres i inflamaciju, faktore povezane sa padom kognitivnih funkcija.
Iako su potrebna dalja istraživanja kako bi se tačno utvrdilo na koji način orasi ostvaruju ove pozitivne efekte, rezultati ukazuju na to da uključivanje oraha u doručak može biti jednostavan, ali efikasan način za poboljšanje moždanih funkcija.
(Telegraf Nauka / SciTech Daily)
Video: Razgovor sa Gregom Gejdžom, čovekom koji zna kako naš mozak radi
Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.