• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bivši oficir objasnio šta su avioni SAD stvarno oborili prilikom susreta s NLO

A. I.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Roki Svonson, nekada član RCAF, tvrdi da je objekat u obliku potkovice oboren iznad Jukona u stvari balon

  • 0
Američki raptori Američki raptori u letu... Foto: Shutterstock/Joris van Boven

Neverovatna slika neidentifikovanog letećeg objekta (NLO), s kojim se američka avijacija susrela prošle godine iznad Aljaske i Jukona, pokrenula je pravu bujicu spekulacija o tome šta u stvari predstavlja mrlja na nebu u obliku potkovice. Neki su ovaj NLO poredili sa objektima koje je opisao Kenet Arnold 1947. i s kojima je počelo korišćenje kovanice „leteći tanjiri“, drugi su ga poredili sa letelicom iz naučno-fantastičnog filma „Prometej“ (2012).

Britanski Dejli mejl razgovarao je sa bivšim oficirom Kraljevskog kanadskog vazduhoplovstva (RCAF) Rokijem Svonsonom, a on je podatke dobio od tri aktivna oficira koji su bili uključeni u ovaj slučaj 11. februara 2023.

Kako je on rekao za Dejli mejl, sva trojica su rekla da je bilo teško pratiti objekat na nebu, ali da kada su mu prišli „mogli su jasno da vide da je u pitanju balon“, sličan kineskom špijunskom balonu oborenom samo nekoliko dana ranije.

- Pričao sam sa tri osobe uključene u ovaj susret i svi imaju istu priču. Uglavnom su prvo videli beli objekat na belom nebu. A onda su tragali za njim, a reč je o malom objektu, i imali su problema da ga prate. Leteli su u izuzetno udaljenoj oblasti, pokušavajući da u suštini nađu iglu u plastu sena – rekao je Svonson za Dejli mejl.

Iz razgovora sa drugim oficirima on veruje da je slika prikaz odozdo vazdušne platforme koja nije različita od velikog kineskog špijunskog balona sa opremom za prikupljanje podataka.

- Oblik je takav da, kada biste ga videli u tri dimenzije, bilo bi vam jasno da je reč o balonu – rekao je on.

Tamni region koji ovom NLO daje oblik izazivaju paket s opremom i njegova senka.

- Niko u avijaciji nije bio uzbuđen zbog ovog događaja. Nije velika stvar, samo balon – rekao je on.

Dva aviona F-22 raptor poletela su iz baze Elmendorf-Ričardson na Aljasci kako bi ga presrela. Tada je pres sekretar Pentagona brigadni general Pet Rajder rekao da je objekat prešao u kanadski vazdušni prostor i da su se kanadski avion iCF-18 i CP-140 piključili formaciji da bolje osmotre objekat.

Ubrzo je objekat oboren, a kanadska vlada je sada objavila neke podatke o incidentu, koje je preneo CTVNews.

(Telegraf Nauka / Daily Mail)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>