• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naučnici pronašli način da vrate čovečanstvo iz ekstinkcije – putem 5D kristala

D. M.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ideja da će se ljudi suočiti sa izumiranjem možda zvuči kao zaplet naučnofantastičnog filma. Međutim, to bi moglo postati stvarnost za više miliona – možda hiljada – godina.

  • 0
5D kristal Foto: University of Southampton

Srećom, naučnici imaju novi plan kako da spasu ljudsku rasu i kažu da je tajna u 5D memorijskom kristalu.

Tim sa Sautemptonskog univerziteta je uspešno smestio čitav ljudski genom na kristal, što bi moglo obezbediti plan za oporavak čovečanstva od ekstinkcije.

Taj kristal se sad nalazi u arhivi „Memorija čovečanstva“, specijalnoj vremenskoj kapsuli u pećini od kamene soli u austrijskom naselju Halštat.

Prvi 5D memorijski kristal je 23. januara 2014. kreirao Centar za optoelektroniku Sautemptonskog univerziteta.

U pitanju je najtrajnije sredstvo za digitalno skladištenje – ostaje stabilno na sobnoj temperaturi 300 kvintiliona godina. Materijal, stakleni disk sa nanostrukturom, takođe ima životni vek od oko 13,8 milijardi godina (otprilike sadašnja starost univerzuma) na povišenoj temperaturi od 190 stepeni Celzijusovih i kapacitet od 360 TB.

Za razliku od drugih formata za skladištenje podataka koji propadaju tokom vremena, 5D memorijski kristali mogu da skladište do 360 terabajta informacija bez oštećenja milijardama godina, čak i na visokim temperaturama.

Kao najizdrživiji materijal za skladištenje podataka, 2014. godine je ušao u Ginisovu knjigu rekoda.

„Kristal je ekvivalentan fuzioniranom kvarcu, jednom od hemijski i toplotno najizdržljivijih materijala na Zemlji. Može da izdrži visoke i niske ektreme zamrzavanja, vatru i temperature do 1.000 stepeni Celzijusovih. Takođe može da izdrži silu direktnog udara do 10 tona po kvadratnom centimetru i ne menja se usled duge izloženosti kosmičkom zračenju“, kažu na Sautemptonskom univerzitetu.

Naučnici pod vođstvom profesora Pitera Kazanskog su ultrabrzim laserima precizno upisali podatke u nanostrukture. Za razliku od upisivanja samo na površinu dvodimenzionalnog papira ili magnetne trake, ovaj metod kodiranja koristi dve optičke dimenzije i tri prostorne koordinate.

Iako trenutno nije moguće sintetički stvarati ljude pomoću samo genetskih informacija, dugotrajnost 5D kristala znači da će te informacije biti dostupne ako takav napredak bude ostvaren u budućnosti.

Profesor Kazanski je ukazao na stvaranje sintetičke bakterije koje su 2010. izveli dr Krejg Venter i njegov tim. „Znamo da genetski materijal jednostavnih organizama može biti sintetisan i upotrebljen u postojećoj ćeliji za stvaranje održivog živog uzorka u laboratoriji“, kaže on.

Na kristalu je upisan vizuelni ključ koji prikazuje univerzalne elemente (vodonik, kiseonik, ugljenik i azot), četiri baze molekula DNK (adenin, citozin, guanin i timin) sa njihovom molekularnom strukturom, njihov položaj u strukturi dvostrukog heliksa DNK, i položaj gena u hromozomu, što se onda može ubaciti u ćeliju.

Vizuelni ključ daje pronalazaču znanje koji podaci se nalaze unutra i kako se mogu upotrebiti, laže Kazanski.

Prilikom dizajniranja kristala, naučnici su imali u vidu da će podatke možda pronaći neko inteligentno biće (vrsta ili mašina) posle nas u dalekoj budućnosti.

Zaista, to se može desiti toliko daleko u budućnosti da ne postoji referentni okvir.

(Telegraf Nauka/Daily Mail)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>