• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo je najsmrtonosnija životinja na svetu: Konačno otkriveno kako najveći krvolok lovi ljude, živi i u Srbiji

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Komarci koriste više tragova da iz daljine pronađu žrtve

  • 0
Infracrvena detekcija Foto: Shutterstock / Lina Chekhovich

Dok je mnogima ujed komarca samo privremena muka, u mnogim delovima sveta on može biti zastrašujuć. Jedna vrsta komaraca – Aedes aegypt – prenosi viruse koji izazivaju više od 100 miliona slučajeva denge, žute groznice, zike i drugih bolesti godišnje. Druga vrsta – Anopheles gambiae – širi parazite koji izazivaju malariju. Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da samo malarija ubija 400.000 ljudi svake godine. Zbog tog kapaciteta da prenose bolesti komarci, najveći krvoloci, zaslužili su titulu najsmrtonosnije životinje na svetu, piše Phys.org.

Mužjaci komaraca su bezopasni, ali ženkama je potrebna krv za razvoj jajašca. Nije iznenađenje da se više od 100 godina ispituje kako pronalaze svoje domaćine. Do sada je otkriveno da to nije samo jedna stvar, već koriste različite informacije iz različitih čula.

Tim koji su predvodili istraživači sa Univerziteta Kalifornije u Santa Barbari dodali su još jedno čulo repertoaru komaraca – infracrvenu detekciju.

To su opisali u studiji objavljenoj u žurnalu Nature.

- Komarac kojeg mi proučavamo – Aedes aegipti – je neverovatno sposoban da pronalazi ljudske domaćine. Ovaj rad objasnio je kako to uspevaju – rekao je Nikolas Debobijen, postdoktorand na UCSB i koautor studije.

Dobro je poznato da komarci poput ovog koriste više tragova da iz daljine pronađu žrtve.

Komarac ujeda psa Foto: Shutterstock/ArtLovePhoto

- To uključuje ugljen-dioksid koji izbacujemo disanjem, mirise, vlažnost i toplotu naših tela. Međutim, sve to ima ograničenja jer insekti imaju loš vid, a jak vetar i brzi pokreti mogu poremetiti njihova hemijska čula – rekao je Avinaš Čandel, postdoktoran na UCSB i koautor studije.

Zbog toga su se istraživači zapitali da li komarci mogu da primete nešto postojanije – infracrveno zračenje naših tela.

Na rastojanju od 10 centimetara ovi insekti mogu da primete temperaturu koju izbacuje naša koža. I mogu direktno da je osete temperaturu kada slete na kožu. Međutim, mogu da je primete i na većem rastojanju jer se ona pretvara u elektromagnetne talase, uglavnom u infracrvenom spektru. Životinje poput otrovnica mogu da osete infracrveno zračenje svog plena, pa su se naučnici upitali da li to mogu i komarci.

Testovi koje su sproveli pokazali su da to jeste slučaj.

- Ono što je najvažnije je što smo videli koliko je infracrvena detekcija značajna. Kada smo pogodili sve parametre, rezultati su jasni. Uprkos tome što su mali, komarci su odgovorni za više ljudskih smrti od bilo koje druge životinje. Naše istraživanje poboljšava naše razumevanje kako komarci love ljude i daje nam nove mogućnosti u kontroli bolesti koje oni prenose – rekao je Debobijen.

(Telegraf Nauka/Phys.org)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>