• 4
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ovo je prava, zastrašujuća istina o Baba Vangi!

I. Ć.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Pratite tekstove na portalu Telegraf Nauka

  • 4
Baba Vanga Printskrin: Youtube

Vangelija Pandeva Gušterova (1911-1996.), poznatija kao Baba Vanga, bugarska je proročica koja je svetsku slavu stekla zahvaljujući svojim "proročanstvima", u kojima je "predviđala budućnost sveta", i to i "nekoliko vekova unapred".

Svake godine bukvalno svi svetski mediji osvežavaju "Baba Vangina proročanstva", a publika ih, iz nekog razloga, već decenijama čita i veruje im.

Problem u celoj priči je što Baba Vanga nikad ništa nije "prorekla", baš kao što nijedan drugi prorok nikad ništa nije "prorekao". Predviđanje budućnosti nije moguće: ovo je činjenica, a da je moguće, svet bi izgledao mnogo drugačije, pošto bi budućnost bilo moguće predvideti.

Zato su se Vanga (i oni koji su širili njena "proročanstva") služili starim, oprobanim receptom širenja lažnih proročanstava: govoriti dvosmisleno, i stvarati nedorečene i neodređene narative, i to mnoštvo njih koji "mogu da budu, a ne moraju da znače". Da bi onda, kad jedan od njih "očeše" istinu, on bio promovisan u "ostvareno proročanstvo Baba Vange" (ili Nostradamusa, Tarabića, ili bilo kog drugog prevarantskog konstrukta).

Pa zašto je tako popularna, upitaćete se?

Možda ima i do toga da je neko pre nekog vremena napravio ideološku uravnilovku, proglasivši svako mišljenje jednakim sa nekim drugim, proglasivši da je racio jednak ne-raciju, odstranivši moral iz suštine ljudskog bića, i ovako otvorio svoja postmoderna vrata besmislenim pojavama kao što su Vange.

Ali to je već priča za sasvim drugi film.

Dozvolite da završimo sa jednim dokazom da su Baba Vangina naklapanja samo to - naklapanja.

Uzmimo tekst sa kraja 2022. godine, u kojem se navodi da je Baba Vanga nešto pogodila za godine koje su prethodile 2023, a onda nabraja "pet proročanstava Baba Vange za 2023. godinu". Hajde, dok nam je 2023. još sveža, da prođemo kroz ova "proročanstva", i pogledamo jesu li se ostvarila.

Zemljina orbita će se promeniti

Proročanstvo: Baba Vanga je predvidela da će Zemlja 2023. godine doživeti promenu u svojoj orbiti, iako nije precizirala detalje. Kako se pisalo, "i najmanji pomak može Zemlju dovesti do neverovatno štetnih posledica u klimi i nivou mora".

Istina: Vidite i sami, Zemlja je i dalje na svojoj orbiti, a štetne posledice u klimi i nivou mora su realnost, ali nisu tu zahvaljujući promeni orbite ili Baba Vanginim proročanstvima, nego zahvaljujući ljudskoj gluposti i sebičluku, osobinama koje hrane upravo pojave kakva je Baba Vanga.

Biološko oružje

Proročanstvo: Vanga je za 2023. godinu predvidela da će jedna "velika zemlja sprovesti studije o biološkom oružju nad ljudima", što bi moglo da rezultira smrću hiljada i hiljada ljudi.

Istina: Što bi rekli klinci pre 30 godina - Dobro jutro, Kolumbo. Vanga otkrila Ameriku, odnosno činjenicu da velike zemlje već vekovima izučavaju i razvijaju biološka oružja, što bi zaista moglo da rezultira smrću hiljada i hiljada ljudi. Dakle, Baba Vanga je ovo pogodila, ali reč je o notornoj činjenici koju svaka Baba, čak i ona koja nije Vanga, može pronaći na Wikipediji.

Nuklearna eksplozija

Proročanstvo: Vanga je za 2023. godinu predvidela i "eksploziju nuklearne elektrane".

Istina: Nikakve eksplozije nuklearne elektrane nije bilo. To se neko setio da prognozira, u slučaju da se nešto desi u Ukrajini (gde je postojala realna opasnost od toga) ili opet u Japanu zbog cunamija, pa da može sledećih milion godina da piše kako je "Baba Vanga predvidela nuklearnu eksploziju 2023. godine).

Solarni cunami

Proročanstvo: Prilično nejasna prognoza, gde Vanga navodno tvrdi da "planetu Zemlju čeka ogromna solarna oluja u razmerama koje nikada ranije nisu viđene", što bi moglo dovesti do oštećenja tehnologije, pa i do masovnog nestanka struje".

Istina: Solarne oluje redovno pogađaju Zemlju i izazivaju geomagnetske oluje, kad im se Zemlja nađe na putu, a nije retko da elektronski uređaji reaguju na one jače među njima. Dakle, ovo je kao kad bismo mi "prorekli" da će "Srbiju u 2023. godini pogoditi oluja, i da će izazvati izvesna oštećenja". Tačno proročanstvo, ali proročanstvo koje može da "pogodi" bukvalno svako ko ima dva klikera u glavi.

Laboratorijski porođaji

Proročanstvo: Vanga je na kraju za 2023. godinu "prorekla" (nije ona, naravno, nego neki njen "interpretator", da će ovo biti godina kada će svetski lideri zabraniti prirodne porođaje, a novi životi stvaraće se u laboratorijama, gde će lekari odlučivati ko će se roditi.

Istina: Valjda vam je jasno i bez objašnjenja kolika je ovo glupost.

Pa koja je strašna istina o Baba Vangi, reklamirana u naslovu ovog teksta?

Strašna istina je da ona bukvalno ništa nije pogodila, niti će se to ikad desiti, a da i pored milion dokaza protiv još uvek postoje ljudi koji veruju u "Baba Vangina proročanstva".

(Telegraf Nauka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A

    9. januar 2024. | 00:52

    Strasna istina je da je ona ipak prognozirala sve ovo sa cime se danas suocavamo i sto ce se verovatno i desiti u bliskoj buducnosti.. E sad sto su interpretatori pogresili koju godinu ,to je druga stvar! Ja znam da moja baba,a kamoli prababa nije imala ni pojam o solarnoj oluji i laboratorijskon zacecu! Molim lepo !

  • Marija

    9. januar 2024. | 00:24

    Samo Bog zna sta ce sutra biti!

  • Džekula

    9. januar 2024. | 08:17

    Čovek će misliti da sve zna a ništa znati neće!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>