• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li mumije mogu da dovedu do nove pandemije? Dr Mičel o opasnosti od virusa i parazita iz drevnih grobnica

Vreme čitanja: oko 1 min.

Većina parazita umire u roku od godinu ili dve ako nema živog domaćina, kaže stručnjak sa Kembridža

  • 1
Mumije Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Virusi, bakterije i paraziti koji napadaju iz staroegipatskih mumija, sakrofaga i zapečaćenih, ukletih grobnica čest su motiv u filmovima i serijama. Međutim, mnogi se pitaju da li zaista postoji mogućnost da patogen iz tek otkrivenih mumija dovede do novih pandemija, do ekstremnog širenja bolesti na koje smo odavno zaboravili?

Kako piše LiveScience, naučnici su već utvrdili da su u dolini Nila u starom veku postojale mnoge infektivne bolesti poput velikih boginja, tuberkuloze i jetre. Međutim, svi ti patogeni su mrtvi hiljadama godina, pa je takav scenario gotovo potpuno neverovatan, poručio je dr Pirs Mičel, direktor Laboratorije za drevne parazite Univerziteta u Kembridžu i saradnik Odeljenja za arheologiju.

- Većina vrsta parazita umire u roku od godinu ili dve ako nema živog domaćina. Ako čekate više od 10 godina, svi su mrtvi – rekao je on za LiveScience.

Primera radi, virusi poput onog koji izaziva velike boginje mogu da se razmnožavaju samo u ćelijama živih domaćina, navode američki Nacionalni instituti zdravlja (NIH). Bakterije izazivači tuberkuloze i gube takođe moraju da imaju živog domaćina da bi preživele, dodaje NIH.

- Analizom možete otkriti da su svi delovi DNK ovih parazita veoma kratki. Umesto da imaju duge, zdrave DNK lance, oni imaju samo oko 50 ili 100 osnovnih parova. To je kao da je sve sasečeno, a razlog je što DNK degradira i razbija se. Nema šanse da bilo šta bude sposobno za život kada se DNK raspadne: ništa više ne može da se probudi – naveo je Mičel.

Međutim, neki parazitski crvi iz utrobe, koji se prenose preko izmeta, žive duže od ostalih organizama i nije im potreban domaćin. Ipak, ni oni ne predstavljaju veliku opasnost.

- Oni su čvršći i mogu da izdrže mesecima, nekad i nekoliko godina, ali ništa ne može da opstane hiljadama godina – rekao je Mičel.

(Telegraf Nauka / LiveScience)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>