• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Samo 4% talentovanih mladih fudbalera stigne do elitnih klubova: Šokantna analiza u jeku Evropskog prvenstva

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

  • 0
Fudbal Foto: Frank Paul / Alamy / Profimedia

Samo 4 odsto talentovanih mladih fudbalera stigne do najboljih timova profesionalnog fudbala, pokazala je nova studija objavljena u International Journal od Sports Science & Coaching i to u jeku Evropskog prvenstva u fudbalu.

Na uzorku od skoro 200 igrača starih od 13 do 18 godina otkriveno je i da samo 6 odsto njih uopšte uspe da zaigra za timove u nižim ligama.

Istraživanje stručnjaka Univerziteta u Eseksu pokazalo je da su se najuspešniji igrači isticali u samopouzdanju, prijemu lopte, drublingu, ali i da su im treneri bili naklonjeniji.

Naučnici su pratili igrače koji su bili u fudbalskim akademijama između 2009. i 2011, a onda su pratili njihov progres u narednih deset godina.

Dr Džejson Moran, član Škole sporta, rehabilitacije i vežbe, pratio je elitne španske fudbalske akademije dva tima iz Madrida koji igraju u LaLigi. Ova liga jedna je od najgledanijih na svetu – globalno je prati oko 2,8 milijardi ljudi, a u njoj igraju neki od najuspešnijih timova u istoriji.

- Ovo postavlja mnogo pitanja o modernim fudbalskim akademijama. Čak 95 odsto tinejdžera koji treniraju u njima ne uspe da se probije do profesionalnih, elitnih timova, ali nastavljaju da ih pohađaju pre nego što konačno otpadnu. Pitanje je da li akademije pružaju pravo iskustvo mladim igračima, kao i da li im daju pravo iskustvo za život posle fudbala – rekao je dr Moran.

Zanimljiv je podatak da niko od igrača koji su stigli do profesionalnih timova nije rođen u poslednjoj četvrtini godine, a da je 44 odsto njih rođeno u januaru, februaru ili martu. Kako objašnjavaju, to bi moglo da znači da treneri imaju predrasude prema sitnijim igračima čak i kada su tehnički dobri.

Ranije studije pokazale su da samo jedan odsto igrača iz fudbalskih akademija Premijer lige dođe do profesionalnih klubova.

(Telegraf Nauka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>