• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Otkriveno lice najstarijeg čoveka? Živeo u Maroku pre oko 315.000 godina

Vreme čitanja: oko 1 min.

  • 0
Najstariji čovek Foto: Cicero Moraes

Lobanja otkrivena u Maroku, na nalazištu Džebel Irhud, smatra se najstarijom lobanjom homosapijensa ili modernog čoveka. Zahvaljujući trudu brazilskog forenzičkog 3D umetnika Cicera Moraesa konačno možemo da vidimo najverovatniji izgled lica te osobe koja je, prema nekim naučnim proračunima, živela pre 315.000 godina.

- Ranih šezdesetih godina, tokom rudarenja u Džebel Irhudu u Maroku, radnik je slučajno otkrio lobanju s ljudskim karakteristikama. Nakon inicijalnih analiza, pretpostavljeno je da je to fosil afričke forme neandertalaca koji je živeo pre oko 40.000 godina. Lobanja je nazvana Irhud 1 i tokom vremena je na istom mestu otkriveno još fosila i alata. U studiji iz 1991. navedeno je da je lobanja stara između 100.000 i 200.000 godina dok je u studiji iz 2007. pretpostavljena starost podataka 160.000 godina – naveo je Cicero Moraes u studiji.

Uz ta otkrića, postojala je i debata o filogenetskoj poziciji fosila, jer je imao i karakteristike homosapijensa, a ne samo neandertalca.

- Tokom 2017. dva članka su doprinela diskusiji navodeći da je reč o pripadniku vrste Homo sapiens i da je živeo pre 315.000 godina, što znači da su to najstariji ostaci čoveka. Naravno, kao i u drugim naučnim raspravama, postoje eksperti koji tvrde da ove teorije nisu tačne i da fosil iz Džebel Irhuda ne pripada vrsti Homo sapiens, već vrsti između hajdelberškog čoveka i modernih ljudi – navodi Moreas.

Za aproksimaciju lica korišćena je fotogrametrija iz videa lobanje koji je objavio Institut Maks Plank, kao i dalje konverzije u 3D objekat, ali i tomografija virtualnog donora.

- Neophodno je na rezultate studije gledati sa malo više obzira jer, iako je dobro dokumentovana, ova lobanja sastavljena je od ostataka nekoliko pojedinaca, ne samo fosila Irhuda 1 – naveo je Moraes u studiji.

(Telegraf Nauka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>