• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mešanje mleka i espresa – mali vrtlog u vašoj šolji – ne utiče na dinamiku mlečnih proteina

D. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Istraživači sa danskog Univerziteta u Orhusu ispitali su na molekularnom nivou kako mlečni proteini i molekuli kofeina uzajamno deluju u vodi i kafenom napitku.

  • 0
Kafa Foto: Shutterstock/Michelle Lee Photography

Nalazi sugerišu da strukture mlečnih proteina ostaju nedirnute, što znači da zadržavaju originalna svojstva i ukus u vašem jutarnjem napitku, piše Phys.org.

Sipanje mleka u kafu izaziva interakciju proteina sa sastojcima ekstrahovanim iz pečenih, mlevenih zrna kafe, i to bi moglo izmeniti svojstva proteina i način probave. Mlečni proteini bi takođe mogli uticati na apsorpciju ili biodostupnost kofeina u ljudskom telu.

Istraživači su 2D infracrvenom spektroskopijom ispitali molekularne strukture i dinamiku mlečnih proteina u kafenom napitku. Ispitali su mešavine sa punomasnim (3,5%) mlekom, vodene rastvore sa mlekom i kofeinom, i ručno napravljen kapućino.

Otkrili su da je savijanje mlačnih proteina neizmenjeno prisustvom kofeina, čak i u kapućinu sa sastojcima iz taloga kafe kao što je hlorogena kiselina. Osim toga, iako su ranije studije izveštavale da kofein usporava molekularno kretanje vode, ova studija nije pokazala značajne efekte kofeina na pokretljivost ili dinamiku mlečnih proteina.

Ovi eksperimentalni nalazi daju korisnu molekularnu sliku nekih komponenata koje utiču na teksturu, ukus i nutritivna svojstva napitaka od kafe sa mlečnim sastojcima, što bi se moglo primeniti u kreiranju budućih napitaka.

(Telegraf Nauka/Phys.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>