• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Šokantan preokret u slučaju „bezgrešnog začeća“: Raža Šarlot nije trudna, u pitanju je nešto drugo

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

O začeću su se pojavile mnoge teorije, nijedna nije bila tačna

  • 0
Raža Šarlot Raža Šarlot u akvarijumu... Foto-kolaž: HANDOUT / AFP / Profimedia

Šokantan preokret dogodio se u slučaju navodnog „bezgrešnog začeća" u Akvarijumu i laboratoriji za ajkule Eko u Hendersonvilu, u američkoj državi Severna Karolina. Raža Šarlot u stvari nije trudna, već ima retku reproduktivnu bolest koja je negativno uticala na njen reproduktivni sistem, javio je Today.

Vest da je ženka raže zatrudnela iako nema mužjaka u akvarijumu privukla je ogromnu pažnju u februaru. Objavljeni su snimci ultrazvuka ove ribe, a mnogi stručnjaci su se utrkivali da objasne ovaj fenomen bezgrešnog začeća. Jedni su tvrdili da je u pitanju partenogeneza, proces u kome ženka može da proizvede embrion aseksualno, dok su drugi pokušavali da objasne da je moguće parenje sa mužjacima pegaste ajkule, koji žive u istom akvarijumu.

Posle nekoliko meseci misterija je konačno rešena jer se ispostavilo da raža uopšte nije trudna.

- Izveštaji pokazuju da je Šarlot razvila retku reproduktivnu bolest koja negativno utiče na njen reproduktivni sistem. Otkrića su veoma tužna i predstavljaju neočekivan medicinski razvoj. Naš prioritet je fokus na Šarlotinom zdravlju. Radićemo sa veterinarima i specijalistima da bolje razumemo ovu bolest i opcije lečenja. Iako je istraživanje o ovoj bolesti jako ograničeno, nadamo se da će Šarlotin slučaj i medicinski tretman doprineti nauci i da će od toga biti koristi u budućnosti – objavio je Akvarijum i laboratorija za ajkule Eko na Fejsbuk stranici.

(Telegraf Nauka / Today)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>