• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iznenađujuće objašnjenje slučaja usamljene trudne raže

D. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Osoblje javnog akvarijuma u Severnoj Karolini bilo je zbunjeno pošto je raža zatrudnela iako u njenom odeljku nije bilo mužjaka.

  • 0
raža Foto: Wikipedia/NOAA, Public domain, via Wikimedia Commons

Naučnici imaju nekoliko teorija o tome kako se to moglo desiti – i jedna uključuje mužjaka ajkule, piše Science Alert.

Akvarijum i laboratorija za ajkule „Eko“ u Hendersonvilu isprva su bili zabrinuti da raža ima rak kad je počela da se nadima. Međutim, ultrazvukom je otkriveno da su u pitanju jaja.

Jedno moguće objašnjenje je partenogeneza, proces u kojem ženka može da proizvede embrion aseksualno bez oplodnje spermatozoidom.

To je mehanizam koji omogućava opstanak vrste i obično se dešava u situacijama kad mužjaci nisu prisutni, kao u zoološkom vrtu ili akvarijumu ili čak u izolovanoj oblasti dubokog mora.

Međutim, naučnici su razvili drugu teoriju kad su uočili tragove ugriza na raži, koja je delila prostor sa dva mužjaka pegaste ajkule – ajkule grizu prilikom parenja.

Najnoviji snimak je pokazao da je raža trudna sa dva, možda tri mladunca. Teorija mora da se potvrdi nakon rađanja ukoliko se pre toga ne uoče neki tragovi hibridnog potomstva.

Ajkule i raže su blisko povezane taksonomski, tako da je seksualno ukrštanje teorijski moguće.

(Telegraf Nauka/Science Alert)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>