• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Elektrohemija doprinosi čistom recikliranju elektronskog otpada, ekstrakciji dragocenih metala

D. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Novi metod bezbedno ekstrahuje dragocene metale zarobljene u elektronskom otpadu i siromašnoj rudi pomoću znatno manje energije i hemijskih materijala, kažu istraživači sa Ilinoiskog univerziteta u Urbana-Šampejnu.

  • 0
elektronika, čipovi Foto: Pixabay

Metali iz grupa zlata i platine kao što su paladijum, platina i iridijum su vrlo traženi za upotrebu u elektonici. Međutim, dobijanje tih metala putem rudarstva i trenutnih tehnika recikliranja elektronike nije održivo i ostavlja veliki karbonski otisak, piše TechXplore.

Zlato korišćeno u elektronici predstavlja 8% ukupne potražnje za tim metalom, a 90% zlata korišćenog u elektronici završi na deponijama u Sjedinjenim Američkim Državama godišnje, kaže se u istraživanju.

Studija opisuje prvi proces ekstrakcije i separacije dragocenih metala potpuno pokretan inherentnom energijom elektrohemijske ekstakcije tečnost-tečnost (e-LLE). Taj metod koristi reakciju oksido-redukcije za selektivnu ekstrakciju jona metala iz grupa zlata i platine iz tečnosti koja sadrži rastvoreni elektronski otpad.

U laboratoriji su u organskom rastvaraču rastvoreni katalitički konverteri, elektronski otpad poput starih matičnih ploča i simulirane rude. Sistem onda usmerava rastvorenu elektroniku ili rude preko specijalnih elektroda u tri ekstraktivne kolone – jednu za oksidaciju, jednu za liksivijaciju i jednu za redukciju.

Metali se zatim pretvaraju u čvrste supstance putem elektroplatiranja, a preostala tečnost se može tretirati u cilju hvatanja preostalih metala i recikliranja organskog rastvarača. Tok sa organskim ekstraktorom se onda vrati nazad u prvu kolonu, zatvarajući krug, što uveliko minimizuje otpad.

Ekonomska analiza novog pristupa je pokazala da je novi metod znatno jeftinji od trenutnih industrijskih procesa. Društvena vrednost ovog rada je sposobnost proizvodnje „zelenog“ zlata brzo u jednom koraku, što značajno povećava transparentnost i poverenje.

„Možemo iz toka da izvučemo metale iz grupa zlata i platine, ali možemo i da ih odvojimo od drugih metala kao što su srebro, nikl, bakar i drugi manje vredni metali u cilju znatnog povećanja čistoće“, kažu istraživači.

Radi se na usavršavanju metoda putem bolje inženjerske konstrukcije i izbora rastvarača.

(Telegraf Nauka/TechXplore)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>