• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Astronauti slave Dan zahvalnosti u svemiru

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Posada Ekspedicije 70 proslavlja „dan ćurke“ sa stilom i fantastičnim obrokom više od 300 kilometara iznad Zemlje na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

  • 0
MMS, Dan zahvalnosti, astronauti Foto: NASA/JSC

Astronauti iz tri zemlje na Međunarodnoj svemirskoj stanici imaju slobodan dan 23. novembra, kako bi se opustili i uživali u gozbi za Dan zahvalnosti – na programu su ćurka, patka, prepelica, plodovi mora, sos od kukuruza i sos od brusnice. Posada je snimila video poruku šaljući najlepše želje svima ispod, piše Space.

„Slavimo Dan zahvalnosti u svemiru, ali su naše misli sa našim porodicama kod kuće i svima ostalima na Zemlji“, kaže komandant Andreas Mogensen.

Inženjer Jasmin Mogbeli nastavlja: „Ove godine na Međunarodnoj svemirskoj stanici zahvalni smo za mnogo toga, uključujući izvanredni pogled na našu lepu planetu Zemlju, koji nas poseća da, dok su tamo svi koje znamo i volimo, moramo da je čuvamo i da se brinemo o njoj“.

Mogensen, Mogbeli, inženjeri Satoši Furukava, Loral O’Hara, i Konstantin Borisov, Oleg Kononenko i Nikolaj Čub iz Ruske svemirske agencije Roskosmos će takođe uživati u desertu.

Treba reći da ne slave svi Dan zahvalnosti na isti način i istog dana. Ovo je vreme zahvalnosti, ali i prilika da razmislimo o našoj prošlosti i setimo se onih koji možda neće ići kući za Dan zahvalnosti ili uživati u prazničnoj večeri, dodaje O’Hara. „Nadamo se da će svi uživati u trenucima mira i biti sa svojim prijateljima i porodicom“.

Posada će sledeći Dan zahvalnosti provesti kod kuće nakon povratka na Zemlju u proleće 2024.

Bez pripremanja hrane i pranja posuđa

Prazničnu gozbu je dostavila misija SpejsEks CRS-29 Dragon.

Poput druge hrane poslate na Međunarodnu svemirsku stanicu, praznične đakonije su u foliji ili plastičnom pakovanju i u frižideru ili dehidrirane. Posada priprema obroke dodajući vodu i zagrevajući ih u uređaju veličine kofera, preskačući višesatno intenzivno pripremanje.

Možda nije mnogo, ali je bolje od tuba za pastu koju je Jurij Gagarin jeo tokom putovanja u svemir 1961.

Postavljanje stola je takođe vrlo drugačije. Magneti i čičak-trake će fiksirati posude i pribor dok astronauti jedu u okolnostima mikrogravitacije. Ne samo da na stolu neće biti ukrasa, već astronauti neće imati ni stolice za sedenje.

Posada će takođe preskočiti pranje jer nakon jela astronauti moraju baciti pribor i pakovanja hrane da bi se izbegao brz razvoj bakterija.

(Telegraf Nauka/Space)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>