 
                    Flavanoli u kakau mogu zaštititi funkciju krvnih sudova nakon dužeg sedenja
Novo istraživanje sa Univerziteta u Birmingemu pokazuje da konzumiranje namirnica bogatih flavanolima — kao što su čaj, bobičasto voće, jabuke i kakao — može zaštititi vaskularno zdravlje kod muškaraca od štetnih efekata dugotrajnog sedenja.
Sedelačko ponašanje je uobičajeno u modernim društvima; procenjuje se da mladi odrasli ljudi sede oko šest sati dnevno, ali duže sedenje izaziva opadanje vaskularne funkcije.
Prethodna istraživanja su pokazala da redukcija vaskularne funkcije od 1% – mereno dilatacijom posredovanom protokom krvi (elastičnost arterija) – dovodi do 13% većeg rizika od kardiovaskularnih bolesti, kao što su srčana oboljenja, moždani i srčani udari.
Istraživači su želeli da istraže postoji li način da ishrana, naročito hrana bogata flavanolima, pomogne u zaštiti od rizika po naš vaskularni sistem u vezi sa periodima neprekidnog sedenja.
Flavanoli su tip polifenolnih jedinjenja koja se prirodno nalaze u nekim vrstama voća, čaju, orašastim plodovima i zrnima kakaa. Pokazano je da kardiovaskularno zdravlje ima koristi od njih, kao što je zaštita vaskularnog sistema tokom mentalnog stresa.
Mnogo vremena provodimo sedeći. Iako ne pomeramo tela, ona su ipak pod stresom, kažu istraživači. Pronalaženje načina da ublažimo uticaj koji dugotrajno sedenje ima na naš vaskularni sistem moglo bi nam pomoći da smanjimo rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.
Smrtni slučajevi usled kardiovaskularnih bolesti su u porastu – broj smrti među radno sposobnim odraslim osobama u Ujedinjenom Kraljevstvu porastao za 18% na 21.975 u 2023. godini, u poređenju sa 2019. Osim toga, nedavna istraživanja su pokazala da kardiovaskularne bolesti koštaju UK oko 29 milijardi funti.
Istraživači su testirali da li konzumiranje flavanola neposredno pre dvočasovnog sedenja može očuvati funkciju krvnih sudova u rukama i nogama. Četrdeset mladih zdravih muškaraca, 20 sa višim nivoom fizičke spremnosti i 20 sa nižim nivoom fizičke spremnosti, konzumirali su ili kakao napitak sa visokim sadržajem flavanola (695 mg ukupnih flavanola po piću) ili sa niskim sadržajem flavanola (5,6 mg ukupnih flavanola po piću) pre nego što su sedeli dva sata.
Studija nije rađena sa ženama pošto se smatra da promena nivoa estrogena tokom menstrualnog ciklusa može uticati na efekat flavanola na vaskularno zdravlje tokom sedenja. Ovo bi trebalo da bude u fokusu druge, buduće studije.
Izvršen je niz vaskularnih merenja pre i nakon sedenja. I oni sa nižim i oni sa višim nivoom fizičke spremnosti koji su pili kakao sa niskim sadržajem flavanola pre sedenja doživeli su pad dilatacije u arterijama ruku i nogu. Ovo sugeriše da viši nivo fizičke spremnosti ne pruža zaštitu od sedenja. Takođe se značajno povećao dijastolni krvni pritisak, smanjio protok krvi i opala oksigenacija mišića u obe kategorije fizičke spremnosti.
Međutim, istraživanje je pokazalo da oni, ponovo iz obe grupe, koji su konzumirali kakao sa visokim sadržajem flavanola nisu doživeli opadanje dilatacije. Ovo je prvi put da je pokazana efikasnost flavanola u sprečavanju vaskularne disfunkcije izazvane sedenjem, kod mladih zdravih muškaraca.
“Naš eksperiment pokazuje da viši nivoi fizičke spremnosti ne sprečavaju privremeno narušavanje vaskularne funkcije izazvano sedenjem kad se konzumira kakao sa niskim sadržajem flavanola. Međutim, nakon napitka sa visokim sadržajem flavanola, osobe sa boljom i sa lošijom fizičkom spremnošću održale su dilataciju na istom nivou kao pre dvočasovnog sedenja”, kažu istraživači.
Studija je takođe prva koja pokazuje da osnovni nivoi kardiovaskularnog zdravlja ne menjaju vaskularne efekte konzumiranja flavanola. To znači da individue mogu imati koristi od unosa flavanola bez obzira na nivoe fizičke spremnosti.
Zapravo je prilično lako dodati visokoflavanolnu hranu u ishranu. U prodavnicama postoje proizvodi od kakaa prerađeni metodama koje čuvaju nivoe flavanola. Ako niste ljubitelji kakaa, voće kao što su jabuke, šljive i bobice, orašasti plodovi, crni i zeleni čaj su uobičajeni u kuhinji i lako dostupni.
“Naše istraživanje pokazuje da konzumiranje hrane i pića bogatih flavanolima tokom perioda sedenja predstavlja dobar način da se smanji deo uticaja neaktivnosti na vaskularni sistem“, zaključuju istraživači.
S obzirom na to koliko su sedelački stilovi života postali uobičajeni, kao i povećani rizik koji to može imati po vaskularno zdravlje, konzumacija hrane i pića bogatih flavanolima, naročito u kombinaciji sa prekidanjem perioda neaktivnosti kratkim šetnjama ili ustajanjem, može biti dobar način za poboljšanje dugoročnog zdravlja, bez obzira na nivo fizičke spremnosti osobe.
(Telegraf Nauka/EurekAlert)
Video: Projekat o osnaživanju Romkinja iz Srbije uzor evropske naučne zajednice, osvojio Grand Prize
Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
 
                         
                                    