Za pacijente pola litre piva, pravo u želudac, čak i kad su bez svesti: Šokantna klinička studija u Bazelu
Univerzitetska bolnica u Bazelu u okviru kliničke studije propisuje pacijentima na intenzivnoj nezi pivo za lečenje efekata delirijuma.
Slučajno odabranim pacijentima se svake večeri šest dana daje pola litra pšeničnog piva kroz želudačnu sondu dok se ostalim pacijentima daje samo voda, kako bi se uporedile dve grupe. Obrazloženje je da su mnogi ljudi navikli na pivo ili čašu vina uveče kao deo svoje normalne dnevne rutine.
- Jedan od mogućih uzroka delirijuma je alkohol, koji pacijenti redovno konzumiraju u vrlo malim količinama. Ako ga više ne dobijaju, postaju podložniji delirijumu - rekao je glavni lekar bolničke jedinice intenzivne nege Martin Zigmund za švajcarski javni servis SRF.
Delirijum ili bunilo je stanje dezorijentisanosti koje doživljavaju mnogi pacijenti intenzivne nege i koje izaziva stres, prenosi Svis info.
- Pacijenti su zbunjeni. Oni više ne znaju gde su. Na primer, mogu da pomisle da su u Parizu ili da žele da vide svoju decu iako je nemaju - rekao je Zigemund.
Ova situacija je takođe veliki izazov za medicinsko osoblje i rođake, koje nema drugog izbora osim da pokuša da razgovara sa pacijentom na prijateljski način, ali to ne može sprečiti delirijum. Zigemund je naveo da je tokom kliničke studije razmatrano i pitanje pristanka pacijenata, posebno zato što su neki bez svesti.
- U retkim slučajevima možemo da pitamo pacijente intenzivne nege. Postoji paragraf u zakonu o istraživanju koji nam omogućava da sprovedemo takvu studiju - rekao je on.
Određene kategorije pacijenata, kao što su trudnice ili osobe koje su ranije imale problem sa alkoholom ili koje ne smeju da konzumiraju alkohol iz verskih razloga, isključene su iz istraživanja. Oko 40 odsto pacijenata u hitnoj pomoći pati od delirijuma.
Očekuje se da će studija u Univerzitetskoj bolnici u Bazelu trajati do 2027. godine. Prvi rezultati se očekuju nakon najmanje godinu dana.
(Telegraf Nauka/Tanjug)
Video: Buzurović: Izložba prikazuje šta su to začini, kako ih koristimo i kako smo počeli da ih koristimo
Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.