• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

„Proučavali smešne crve, a otkrili novi mehanizam regulacije gena“: Evo zašto su Ambros i Ruvkun dobili Nobela

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Američki istraživači Viktor Ambros i Gari Ruvkun laureati su Nobelove nagrade za medicinu zbog svog otkrića mikroRNK

  • 0
Nobelova nagrada Foto: Tanjug/AP/TT News Agency/Christine Olsson

Dvojica američkih naučnika – Viktor Ambros i Gari Ruvkun – ovogodišnji su dobitnici Nobelove nagrade za medicinu. Najviše naučno priznanje dobili su za otkriće mikroRNK i njegovu ulogu u post-transkripcionoj regulaciji gena, saopštio je Nobelov komitet.

Pobednike u oblasti medicine bira Nobelova skupština medicinskog univerziteta Institut Karolinska u Švedskoj.

- Novelova nagrada odaje počast dvojici naučnika za otkriće osnovnih principa koji utiču na to kako se reguliše aktivnost gena. Informacije uskladištene u našim hromozima mogu biti upoređenje sa uputstvom za sve ćelije u našem telu. Svaka ćelija ima iste hromozome, pa svaka ćelija sadrži potpuno isti set gena i potpuno isti set instrukcija. Ipak, različiti tipovi ćelija, poput mišića i nervnih ćelija, imaju veoma različite karakteristike. Kako se ove razlike javljaju? Odgovor je u regulaciji gena, što dozvoljava svakoj ćeliji da bira samo relevantne instrukcije. Omogućuje da se samo pravi set gena aktivira u svakoj ćeliji – naveo je Nobelov komitet u saopštenju i dodao:

Nobelova nagrada Ovogodišnji laureati Gari Ruvkun i Viktor Ambros... Foto: Tanjug/AP/Joshua Touster i UMass

- Viktor Ambros i Gari Ruvunkun bili su zainteresovani za to kako se različiti tipovi ćelija razvijaju. Oni su otkrili mikroRNK, novu klasu malih RNK molekula koja ima ključnu ulogu u regulaciji gena. Ovo revolucionarno otkriće donelo je potpuno novi princip regulacije gena za koji se ispostavilo da je ključan za višećelijske organizme, uključujući i ljude. Sada se zna da ljudski genom ima kodove za vie od hiljadu mikroRNK.

- Ovo je potpuno novi fiziološki mehanizam koji niko nije očekivao. Njihov rad naglašava značaj znatiželje u istraživanjima. Proučavali su dva crva koji su izgledali smešno i rešili su da shvate zašto. A onda su otkrili potpuno novi mehanizam za regulaciju gena. To je prelepo – rekao je Ole Kompe na konferenciji, a prenosi Nature.

Ambros je za svoje istraživanje već dobio nagradu na Univerzitetu Harvard, a trenutno je profesor prirodnih nauka na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Masačusetsu. Ruvkun je svoja istraživanja obavio u Opštoj bolnici u Masačusetsu i na Harvardskoj medicinskoj školi, gde radi kao profesor genetike.

Dobitnicima će biti uručena novčana nagrada od 11 miliona švedskih kruna, odnosno oko milion dolara, preneo je Rojters.

Gari Ruvkun, Nobelova nagrada Gari Ruvkun nakon dobijanja priznanja... Foto: Tanjug/AP/Steven Senne

Nobelov komitet nije uspeo da kontaktira Ambrosa pre objave, ali jesu uspeli da „probude Ruvkuna“, koji je bio „uzbuđen zbog nagrade“, rekao je Tomas Perlman, sekretar komiteta, a prenosi Nature.

(Telegraf Nauka/Nature)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>