• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Novi virus koji prenose krpelji i koji može napasti mozak otkriven je u Kini

D. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naučnici predstavljaju dokaze o novootkrivenom virusu koji prenose krpelji i koji može inficirati ljude i napasti mozak, u nekim slučajevima.

  • 0
krpelj Haemaphysalis concinna Foto: Wikipedia/TickGroup, CC BY-SA 4.0

Novi virus koji prenose krpelji otkriven je u Kini i može se proširiti na ljude i ponekad izazvati neurološko oboljenje. Nazvan je WELV, a prvi put je detektovan kod bolničkog pacijenta u gradu Đindžou u junu 2019.

Pacijent je doživeo groznicu, glavobolju i povraćanje otprilike pet dana nakon posete parku u velikom vlažnom području u Unutrašnjoj Mongoliji, autonomnoj oblasti na severu Kine, piše Live Science.

Lekarima je rekao da su ga u tom parku ugrizli krpelji. Antibiotici nisu ublažavali simptome 61-godišnjeg muškarca, što je ukazivalo da infekciju nije izazvala bakterija.

Analiza DNK i RNK u pacijentovoj krvi otkrila je dotad nepoznati ortonairovirus. Ta grupa virusa uključuje nekoliko koje prenose krpelji, npr. virus koji izaziva krimsko-kongoansku hemoragijsku groznicu, retku i smrtonosnu bolest koja se može preneti na ljude putem ujeda krpelja ili izloženosti telesnim tečnostima inficiranih ljudi.

WELV nije ranije viđen kod životinja ili ljudi. Nakon otkrića u krvi bolničkog pacijenta, istraživači su ga tražili kod krpelja i životinja na severu Kine, uključujući park koji je pacijent posetio. Sakupili su oko 14.600 krpelja i grupisali ih na osnovu lokacije i vrste.

Oko 2% tih grupa je bilo pozitivno na genetski materijal novog virusa. Pet vrsta krpelja je moglo da nosi virus, ali su krpelji vrste Haemaphysalis concinna proporcionalno bili pozitivni najčešće.

Virus je detektovan i kod malog procenta ispitanih ovaca, konja i svinja, kao i malog broja glodara Myospalax psilurus.

Genetski materijal virusa nije viđen kod pasa i goveda, ali su neke od tih životinja imale antitela, što ukazuje da su se njihovi imonosistemi u nekom trenutku borili protiv tog patogena.

Takođe je analizirana krv „naizgled zdravih“ šumskih čuvara i otkriveno je da 12 od 640 uzoraka ima antitela. Osim toga, testiranje je izvršeno u četiri bolnice na severoistoku Kine. Među stotinama pacijenata koji su imali groznicu u roku od mesec dana nakon poznatog ujeda krpelja – 20 je bilo pozitivno. Tri su istovremeno bila inficirana drugim bolestima koje prenose krpelji, dok je ostalih 17 imalo samo infekciju virusom WELV.

Oni sa WELV infekcijom imali su zajedničke simptome poput groznice, vrtoglavice, glavobolje, nelagodnosti i bola u leđima, kao i mučnine, povraćanja i dijareje. Laboratorijski rezultati pokazivali su znake oštećenja tkiva i zgrušavanja krvi kod mnogih pacijenata.

Jedan pacijent sa WELV infekcijom je pao u komu. Imao je visoku koncentraciju belih krvnih zrnaca, što je znak infekcije, u tečnosti oko mozga i kičmene moždine.

Srećom, svi pacijenti su se nakon tretmana oporavili i bili otpušteni posle 4-15 dana.

Međutim, kad su istraživači ubrizgali virus u laboratorijske miševe, pokazalo se da može izazvati smrtonosne infekcije, koje dopiru do mnogih organa, uključujući mozak. Ovaj nalaz potvrđuje da WELV može izazvati ozbiljne infekcije nervnog sistema.

„Podaci sugerišu da je novootkriveni ortonairovirus patogen za ljude…i da cirkuliše među ljudima, krpeljima i raznim životinjama na severoistoku Kine“, zaključuju istraživači. „Unapređenje nadzora i detekcije novih ortonairovirusa omogućiće bolje razumevanje uticaja tih virusa na zdravlje ljudi“.

(Telegraf Nauka/Live Science)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>