• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naučnici otkrivaju novi potencijal soli u borbi protiv malignih bolesti

T. B.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tim sa Lajbnic instituta za istraživanje prirodnih proizvoda i biologiju infekcija otkrili su da natrijum-hlorid može poboljšati efikasnost T- ćelija u borbi protiv raka, pružajući novu nadu u terapijama

  • 0
Rak, ćelije raka, maligne ćelije Foto: Shutterstock

Naučna zajednica je nedavno bila zapanjena iznenađujućim otkrićem koje je moglo značajno promeniti pristup u borbi protiv maligniteta. Istraživači sa Lajbnic instituta za istraživanje prirodnih proizvoda i biologiju infekcija – Hans Knol instituta u Jeni, predvođeni Kristinom Cielinski, otkrili su da natrijum-hlorid, poznatiji kao kuhinjska so, može poboljšati aktivnost T-ćelija, ključnih imunoloških ćelija u borbi protiv raka, piše SciTech Daily.

U prošlosti maligne bolesti su smatrane apsolutno smrtonosnim, međutim, napredak u istraživanjima i terapijama, kao što je adoptivna T-ćelijska terapija, značajno je poboljšao preživljavanje i kvalitet života pacijenata. Ova terapija uključuje modifikaciju i umnožavanje T-ćelija, koje se zatim reinfuziraju u pacijente kako bi prepoznale i uništile tumor. Efikasnost ove metode je često ograničena zbog supresivnog okruženja tumora koje potiskuje metaboličku aktivnost T- ćelija.

Nedavno istraživanje Kristine Cielinski i njenog tima pružilo je novi uvid u način na koji natrijum-joni mogu poboljšati ovu terapiju. Studija je pokazala da tumori dojke sadrže višu koncentraciju natrijuma u poređenju sa zdravim tkivom. Štaviše, T-ćelije su bile značajno efikasnije u uništavanju tumorskih ćelija u okruženju sa višom koncentracijom natrijuma. Ova otkrića sugerišu da pacijenti sa višom koncentracijom natrijuma u tumorima mogu imati duži životni vek.

Čang-Feng Ču, prvi autor studije, objasnio je da je natrijum poboljšao imunološki odgovor CD8+ T- ćelija, koje su specijalizovane za prepoznavanje i eliminaciju tumorskih ćelija i ćelija zaraženih virusima. - Prethodna istraživanja su pokazala da natrijum reguliše druge vrste T- ćelija povezane sa autoimunim bolestima i alergijama. Želeli smo da ispitamo kako natrijum utiče na aktivnost ljudskih CD8+ T-ćelija - rekao je Sun, koautorka studije.

Korišćenjem različitih tehnologija, istraživači su proučavali efekat natrijum-jona na regulaciju gena i metaboličke procese CD8+ T- ćelija. U ključnom eksperimentu, T- ćelije su tretirane solju pre nego što su kultivisane sa tumorima. Pored toga, sprovedeni su eksperimenti na miševima kako bi se testirala efikasnost T- ćelija tretiranih solju. Rezultati su pokazali da je so poboljšala metaboličku spremnost T- ćelija povećanjem unosa šećera i aminokiselina, čime je povećana proizvodnja energije u ćelijama. Ova poboljšana metabolička funkcija omogućila je T- ćelijama da efikasnije eliminišu tumor. U eksperimentima na miševima, tumori pankreasa su se smanjili nakon što su primili T- ćelije tretirane solju.

Natrijum-joni povećavaju aktivnost natrijum-kalijum pumpe na membranama T- ćelija, što menja membranski potencijal i povećava aktivaciju T- ćelijskog receptora. Ovo pojačanje signala omogućava imunim ćelijama da efikasnije ubijaju tumorske ćelije i štiti ih od prebrzog iscrpljivanja, što je važno za očuvanje dugoročne efikasnosti u borbi protiv maligniteta.

Istraživači sugerišu da bi natrijum-hlorid mogao postati važan regulator „ubilačke“ funkcije T-ćelija u budućim terapijama. Ovo ne podrazumeva povećanje unosa soli u ishrani pacijenata, već mogućnost da se T- ćelije izlože povišenim koncentracijama soli pre nego što se primene na pacijentima. Ovaj pristup može pomoći u borbi protiv raka i potencijalno protiv infektivnih bolesti koje zahtevaju odbranu od zaraženih ćelija.

Ovo istraživanje otvara nove perspektive u oblasti onkologije i može značiti značajan korak napred u razvoju efikasnijih terapija. Dakle, izraz „trljanje soli na nečiju ranu“ mogao bi uskoro dobiti novo značenje u kontekstu medicinskih inovacija.

(Telegraf Nauka / SciTech Daily)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>