• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zabrinjavajući porast malignih bolesti kod mladih: Alarmantni podaci otkrivaju zdravstvenu krizu

T. B.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nedavna studija Američkog društva za borbu protiv raka ukazuje na značajan porast stope raka među mlađim generacijama, otkrivajući potrebu za hitnim zdravstvenim intervencijama i poboljšanim pristupom zdravstvenoj zaštiti

  • 0
Rak tumor otkrivanje Foto: Shutterstock

Nedavna istraživanja sveobuhvatno su analizirala zdravstveno stanje mlađih generacija, i rezultati su daleko od ohrabrujućih. Prema najnovijoj studiji Američkog društva za borbu protiv raka (ACS), objavljenoj u prestižnom časopisu The Lancet Public Health, stope raka među generacijom X (rođeni između 1965. i 1980. godine) i milenijalcima (rođeni između 1981. i 1996. godine) beleže značajan rast. Ova studija donosi alarmantne podatke o rastućem broju slučajeva raka kod mlađih ljudi, ali i o povećanju stope smrtnosti kod određenih vrsta raka, piše SciTech Daily.

Studija Američkog društva za borbu protiv raka obuhvatila je podatke o incidenci raka za 23.654.000 pacijenata, obolelih od 34 različite vrste maligniteta, i podatke o smrtnosti za 7.348.137 smrtnih slučajeva od 25 vrsta raka, za period od 2000. do 2019. godine. Istraživači su uporedili stope raka među različitim generacijama, od 1920. do 1990. godine, i došli do zapanjujućih rezultata. Naime, stope incidence su rasle sa svakom novom generacijom rođenom od 1920. godine, a naročito je uočeno povećanje kod generacije X i milenijalaca.

- Naši nalazi potvrđuju postojanje generacijskog pomaka u riziku od raka. Ovaj porast incidence kod mlađih generacija može biti rezultat specifičnih društvenih, ekonomskih, političkih i klimatskih uslova u kojima su ove generacije odrasle - navodi dr Hjuna Sung, vodeća autorka studije i viši naučnik za nadzor i zdravstvenu jednakost u Američkom društvu za borbu protiv raka.

Istraživači su posebno izdvojili osam vrsta raka kod kojih je zabeleženo drastično povećanje incidence kod mlađih generacija. Uočeno je da je stopa incidence raka pankreasa, bubrega i tankog creva kod oba pola, kao i raka jetre kod žena, bila dva do tri puta veća u generaciji rođenoj 1990. godine u poređenju sa generacijom rođenom 1955. godine.

Pored ovih, stope incidence povećale su se kod mlađih generacija za devet drugih vrsta raka, uključujući rak dojke (samo estrogen-receptor pozitivne), rak uterusa, kolorektalni rak, nekaridni rak želuca, rak žučne kese, rak jajnika, rak testisa, analni rak kod muškaraca i Kaposijev sarkom kod muškaraca. Zanimljivo je napomenuti da je kod generacije X i milenijalaca, stopa incidence za rak uterusa bila čak 169% veća u poređenju sa generacijom sa najnižom stopom incidence.

Ono što dodatno zabrinjava je činjenica da porast incidence kod određenih vrsta raka prate i povećane stope smrtnosti. Smrtnost je naročito porasla kod mlađih generacija za rak jetre (samo kod žena), karcinom uterusa, žučne kese, testisa i kolorektalni rak.

Prema rečima dr Ahmedina Džemala, višeg potpredsednika za nadzor i zdravstvenu jednakost u Američkom društvu za borbu protiv raka, ovi podaci naglašavaju potrebu za hitnim identifikovanjem i rešavanjem osnovnih faktora rizika kod generacije X i milenijalaca. Bez efikasnih intervencija na nivou populacije, kako ističe dr Jemal, može doći do opšteg povećanja opterećenja rakom u budućnosti, što bi moglo poništiti decenije napretka u borbi protiv ove bolesti.

Jedan od ključnih faktora za uspešno lečenje i prevenciju raka je pristup zdravstvenoj zaštiti. Nažalost, mnogi pripadnici mlađih generacija i dalje nemaju adekvatan pristup zdravstvenoj zaštiti.

- Rastuće opterećenje rakom među mlađim generacijama naglašava važnost osiguranja pristupačnoj i sveobuhvatnoj zdravstvenoj zaštiti za ljude svih uzrasta - navodi Liza Lakase, predsednica Američkog društva za borbu protiv raka.

Zanimljivo je da, prema njenim rečima, značajan deo populacije milenijalaca i generacije X još uvek nema pristup zdravstvenom osiguranju, ili imaju osiguranje koje ne pokriva sve neophodne zdravstvene usluge.

Rastuće stope raka među mlađim generacijama predstavljaju ozbiljan javnozdravstveni problem. Ovi zabrinjavajući podaci ukazuju na potrebu za hitnim delovanjem u oblasti prevencije, ranog otkrivanja i pristupa zdravstvenoj zaštiti. Bez adekvatnih intervencija, rizikujemo da se suočimo sa ozbiljnim zdravstvenim opterećenjem u budućnosti, koje će se negativno odraziti na sve aspekte društva.

(Telegraf Nauka / SciTech Daily)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>