• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Smanjivanje mesnih prerađevina u ishrani ima ogromne zdravstvene koristi, tvrde istraživači

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ova vrsta hrane povezivana je sa dijabetesom, kardiovaskularnim bolestima, rakom debelog creva...

  • 0
Mesne prerađevine Foto: SOURCENEXT / Alamy / Alamy / Profimedia

Smanjenje mesnih prerađevina u ishrani za samo jednu trećinu moglo bi da spreči pojavu čak 350.000 slučajeva dijabetesa u SAD u roku od 10 godina. To je pokazalo istraživanje naučnika sa Univerziteta u Edburgu i Univerziteta Severne Karoline.

Kada bi prosečan Amerikanac smanjio unos mesnih prerađevina za 30 odsto – što je oko 10 parčića slanine nedeljno – to bi smanjiho desetine hiljada slučajeva kardiovaskularnih bolesti i raka debelog creva, rekli su istraživači, a prenosi EurekAlert!

Iako je mnogo studija identifikovalo veze između velike količine mesnih prerađevina i hroničnih bolesti, malo njih je procenilo uticaj na višestruke zdravstvene probleme. Neka ranija istraživanja sugerisala su da i neprerađeno crveno meso ima uticaja na hronične bolesti, ali dokazi za to su još vrlo organičeni.

Istraživači su koristili podatke Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) kako bi imali reprezentativni uzorak populacije SAD. Izvedena je mikrosimulacija u kojoj je procenjen uticaj smanjene količine mesnih prerađevina i crvenog mesa u ishrani, od 5 do 100 odsto. Praćeni su rizici od pojave dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, raka debelog creva i rizik od smrti.

Prema procenama, smanjivanje mesnih prerađevina za 30 odsto dovelo je do 92.500 manje kardiovaskularnih bolesti, kao i 53.300 manje slučajeva raka debelog creva.

- Smanjena količina mesnih prerađevina preporučena je zbog smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte. Naše istraživanje pokazuje da bi ove promene u ishrani imale i značajnu zdravstvenu korist, tako da je to korisno i za ljude i za planetu – rekao je Lidnzi Džeks, jedan od autora studije sa Univerzitetau Edinburgu.

(Telegraf Nauka / EurekAlert!)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>