• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nanoroboti ubijaju ćelije raka u miševima oružjem skrivenim u nanostrukturama

D. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Istraživači u Karolinska institutu u Švedskoj napravili su nanorobote koji ubijaju ćelija raka u miševima. Oružje robota je skriveno u nanostrukturi i nastupa samo u tumorskom mikrookruženju, pošteđujući zdrave ćelije.

  • 0
celije raka, rak Foto: Pixabay/Ćelije raka

Istraživači su ranije razvili strukture koje mogu da organizuju takozvane „receptore smrti“ na površini ćelija, dovodeći do ćelijske smrti. Te strukture sadrže šest peptida (lanaca aminokiselina) u šestougaonom obrascu. Šestougaoni nanoobrazac peptida postaje smrtonosno oružje, piše Phys.org.

„Ako biste ga primenili, počeo bi neselektivno da ubija ćelije u telu, što ne bi bilo dobro. Zbog toga smo oružje sakrili u nanostrukturu izgrađenu od DNK“, kaže profesor Bjern Hegberg sa Odeljenja za medicinsku biohemiju i biofiziku.

Veština izgradnje nanostruktura pomoću DNK kao gradivnog materijala naziva se DNK origami. Ta tehnika je sad upotrebljena za pravljenje „prekidača“ koji se aktivira u odgovarajućim okolnostima.

Oružje je sakriveno na taj način da može da se aktivira samo u okruženju u i oko čvrstog tumora. Znači da je napravljen tip nanorobota koji može specifično da cilja i ubija ćelije raka.

Ključ je niska pH vrednost, ili kisela mikrosredina koja obično okružuje ćelije raka, i koja aktivira nanorobotsko oružje. Istraživači su demonstrirali da je peptidno oružje pritajeno unutar nanostrukture pri normalnoj pH vrednosti od 7,4 – ali da ima drastičan efekat ubijanja ćelija kad ta vrednost padne na 6,5.

Nanorobot je zatim ubrizgan u miševe sa kanceroznim tumorima. Rezultat je bila redukcija rasta tumora od 70% u poređenju sa miševima koji su dobili neaktivnu verziju nanorobota.

Sad treba ispitati da li ovo funkcioniše kod razvijenijih modela kancera sličnijih stvarnoj bolesti kod ljudi. Takođe se mora otkriti koje sporedne efekte ovaj metod ima pre testiranja na ljudima.

Istraživači nameravaju da ispitaju i da li se nanorobot može učiniti još selektivnijim pomoću proteina ili peptida na njegovoj površini koji se specifično vezuju za određene vrste kancera.

(Telegraf Nauka/Phys.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>